Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Drie hoofdtopics van Batibouw 2015 bekendgemaakt

dinsdag 25 november 2014 10:23
Drie hoofdtopics van Batibouw 2015 bekendgemaakt

“Start to renovate, kostenoptimaal bouwen, en het digitale huis” 

Op dinsdag 18 november verzamelden partners, exposanten en vakgenoten uit de bouw-, interieur en renovatiewereld in de gebouwen van FISA voor de Batibouw Building Lunch. De genodigden kregen van Geert Maes – algemeen directeur van Batibouw - in avant-première de drie hoofdthema’s van de editie 2015 te horen: start to renovate, kostenoptimaal bouwen, en het digitale huis.

Start to renovate

Eén van de belangrijkste evoluties in de Belgische bouwwereld is ongetwijfeld de gewijzigde verhouding tussen nieuwbouw en renovatie, waarbij renoveren steeds meer de wind in de zeilen heeft. Het lagere btw-tarief voor renovatie en de renovatiepremies zorgen er voor dat jonge gezinnen steeds vaker kiezen voor een te renoveren pand. Bijkomend voordeel is dat de werken in de tijd gespreid kunnen worden, zodat men met een beperkter budget al meteen de meest essentiële zaken kunnen aanpakken. De tendens richting meer renovatie is ook bijzonder interessant in het kader van de Europese, federale en regionale ambitie om het energieverbruik van woningen stevig aan te pakken.

Opvallend in deze context is ook de nieuwe Ecodesign richtlijn die Europa op 26 september 2015 invoert. Simpel gezegd past Ecodesign het bestaande concept van de energielabels toe op een breder gamma aan energieverbruikende apparaten: van de koelkast en diepvriezer over de verlichting tot de verwarming en warmtepomp. De consument wordt zo beter geïnformeerd en kan systemen makkelijker met elkaar vergelijken. In Paleis 10 en 12 op Batibouw kan men er alles over ontdekken.

Kostenoptimaal bouwen

Het tweede thema van Batibouw 2015, kostenoptimaal bouwen sluit mooi aan bij het eerste. Investeringen in energiebesparing hebben immers hun meerwaarde voldoende bewezen, maar hoe zet men zijn budget het beste in? Met welke keuzes zal men volgend jaar of binnen tien jaar nog tevreden zijn? Hoeveel moet men concreet bijvoorbeeld precies gaan isoleren? Om de juiste beslissingen te maken, is een kosten-batenanalyse cruciaal. Op basis van deze analyse kan men immers kiezen voor de meest kostenoptimale oplossing. Kostenoptimaal betekent eigenlijk gewoon met het beschikbare budget een zo goed mogelijk gevulde winkelwagen verkrijgen, door met gezond verstand voor de juiste opties te kiezen. Maar op welke manier maakt men een goede afweging? Dit punt ligt voor elke woning anders, dus hier hebben architect en aannemer een belangrijke rol te spelen.

Het digitale huis

Recepten raadplegen op internet vanuit de keuken. Documenten printen ongeacht waar men zich ook bevindt in huis, zonder met kabels te moeten prutsen. Waken over de veilige nachtrust van de baby zonder uit de zetel te moeten komen, het is allemaal niets nieuws. De technologie heeft onze huizen al langer in mini-netwerken veranderd. Maar toch: you ain’t seen nothing yet! Sneller dan we denken zullen woningen dankzij apps en digitaal verbonden toestellen steeds intelligenter worden. Verwacht wordt dat deze nieuwe apps zullen slagen waar domotica nog niet in is gelukt, namelijk een vast onderdeel uitmaken van onze manier van wonen.

Een mooi voorbeeld van deze ‘intelligente revolutie’ is de Nest Thermostaat, een slimme warmteregelaar die het gedrag van de bewoners ‘leert’. De eerste paar keer zet men de thermostaat nog handmatig aan en uit, maar na een tijdje heeft de thermostaat een profiel gemaakt van de dagelijkse routine van de bewoners, en speelt daar dan ook op in. De apparatuur is eveneens eenvoudig te regelen via een app. Een smart home-app kan op deze manier je verlichting, verwarming en andere apparatuur bedienen.

Batibouw, de grootste en belangrijkste beurs van België in de bouw-, renovatie- en woonsector, vindt dit jaar plaats van donderdag 26 februari tot en met zondag 8 maart 2015.

(Bron: Batibouw)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...