Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Dubai plant megatoren ondanks leegstand

dinsdag 20 augustus 2013 16:39
Dubai plant megatoren ondanks leegstand

“Goed doordachte projecten blijven altijd in trek” 

Dubai, waar bijna de helft van de kantoorruimtes leeg staat, is van plan 's werelds hoogste kantoortoren te bouwen. De bouw van de toren, die ten minste 520 meter hoog zal zijn, kost de komende 5 jaar om en bij de 1 miljard dollar (749 miljoen euro). Dat maakte topman Ahmed Bin Sulayem van het Dubai Multi Commodities Centre (DMCC) dinsdag bekend.

Bin Sulayem werkte eerder al mee aan de bouw van de Almas Tower in 2007, het gebouw dat destijds met 68 verdiepingen het hoogste gebouw in het Arabisch emiraat was. Die toren zit nu echter vol en er is een lange wachtlijst voor een kantoorruimte in de toren. Topman Bin Sulayem vertrouwt er dan ook op dat de nieuwe wolkenkrabber voldoende huurders zal trekken. "De crisis heeft aangetoond dat goed ontworpen en doordachte projecten altijd in trek blijven. We stevenen af op ruimtegebrek en het grootste commerciële pand ter wereld zal meer bedrijven aantrekken."

Verdeelde meningen

Niet iedereen in de Verenigde Arabische Emiraten volgt echter die mening en hoewel de toren nog moet ontworpen worden, is er nu al flinke kritiek op het plan. Na jarenlange stijgende vastgoedprijzen, bleef Dubai uiteindelijk zitten met duizenden vierkante meter onverhuurde kantoorruimte. Dit omdat onder andere de ontwerpen en de locaties niet in de smaak vielen. Volgens de twee grootste aanbieders van commercieel vastgoed, CB Richard Ellis (CBRE) en Jones Lang LaSalle, zijn bedrijven in toenemende mate op zoek naar panden die op maat voor ze gemaakt zijn. 

“De behoefte aan grote kantoorruimtes rechtvaardigt het project van DMCC dan ook niet,” aldus het hoofd van CBRE in de Verenigde Arabische Emiraten Matthew Green. "Het zal een inefficiënt project worden. De hogere kosten voor de bouw van een grote toren zullen zich vertalen in hogere huurprijzen terwijl bedrijven op dit moment geen astronomische bedragen willen neerleggen voor huisvesting."

Investeerders

Bin Sulayem wil niets van de kritiek weten. Hij zou reeds met zeven geïnteresseerde banken hebben gepraat. En ook een aantal internationale banken hebben aangegeven dat men wil meestappen in dit verhaal. Ook hebben investeerders zich reeds aangemeld om 25 verdiepingen te kopen nog voordat er een ontwerp beschikbaar is, aldus de topman.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...