Duurzaamst gerenoveerde woning staat in Geraardsbergen

maandag 27 juni 2016 10:00
Duurzaamst gerenoveerde woning staat in Geraardsbergen

“Meest duurzame, betaalbare en comfortabele renovatie in Vlaanderen” 

In de schaduw van de Muur van Geraardsbergen staat de duurzaamst gerenoveerde woning van Vlaanderen, een bungalow uit de jaren 60 die gerenoveerd werd tot een "hedendaagse eengezinswoning". De eigenaars winnen de eerste Ecobouwers Renovatieprijs, die donderdagavond werd uitgereikt.

Ecobouwers.be is een website van Bond Beter Leefmilieu (BBL) over duurzaam bouwen en wonen in Vlaanderen. Met de wedstrijd wil de natuurorganisatie "de meest duurzame, betaalbare en comfortabele renovatie in Vlaanderen" belonen.

De jury koos voor de bungalow van Erik Bulckens en Susan Tanghe "omdat er consequent voor duurzame materialen met een energiezuinig resultaat werd gekozen en omdat de eigenaars zich bij de renovatie goed hebben laten begeleiden". De woning was al vijftig jaar in het bezit van de familie, maar de verbouwing gaf de bungalow "een nieuw leven", aldus BBL.

Materialen hergebruiken

"Het is onze filosofie om op een duurzame manier te verbouwen, ecologische materialen te gebruiken en materialen te hergebruiken", aldus Bulckens. "Toen we de woning erfden, wilden we dit ecologisch doen, met professionele ondersteuning. Ons idee was ook dat een verbouwing interessanter is dan het zetten van een nieuwbouw. We hebben ook geprobeerd heel veel materialen te hergebruiken, zoals de deuren, het hout van de zolder..." Voor de jury waren onder meer "de totaalvisie van de architect, aandacht voor isolatie en hernieuwbare energie en het hergebruik van vele materialen" doorslaggevend.

De winnaars van de juryprijs krijgen, net als de winnaars van de publieksprijs, een weekendje in een bed and breakfast met een Groene Sleutel-certificaat. De publieksprijs gaat naar een koppel uit Grembergen (Dendermonde), voor de energiezuinige uitbouw van hun woning die zich rond een oude notelaar kromt.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...