Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Echtscheidingen zorgen wellicht voor stijgende prijs appartementen

donderdag 16 januari 2014 10:41
Echtscheidingen zorgen wellicht voor stijgende prijs appartementen

“Stabiele Belgische vastgoedmarkt” 

Tegen alle verwachtingen in is de prijs van appartementen vorig jaar gestegen met 2 procent. Wellicht zorgt het stijgend aantal echtscheidingen voor een sterke vraag naar appartementen en dus een stijgende prijs. Dat zegt Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat.

Een opvallende vaststelling uit de 'notarisbarometer' van de federatie is de prijs van appartementen. Die werden vorig jaar gemiddeld verkocht aan 204.181 euro, of een stijging met 2,1 procent. "Dat is tegen alle verwachtingen in, gezien het grote aanbod appartementen dat op de markt komt", klinkt het woensdag.

De reden zoeken de notarissen bij het stijgend aantal echtscheidingen, waardoor er meer vraag is naar appartementen. Het aantal echtscheidingen steeg in 2013 met 15 procent. Ook het aantal huwelijkscontracten steeg met 15 procent. "2013 is een kanteljaar. We zijn vijf jaar na de crisis en mensen durven opnieuw beslissingen nemen", argumenteert Van Opstal.

Vastgoedtransacties

De prijs van woonhuizen steeg vorig jaar met 3,2 procent tot gemiddeld 233.959 euro. Ook hier hadden waarnemers een stabilisering verwacht. De prijsstijgingen zijn wel kleiner dan de voorbije jaren. "Al bij al tonen de cijfers aan hoe stabiel de Belgische vastgoedmarkt is", aldus Van Opstal.

Zo lag het aantal vastgoedtransacties in 2013 gelijk aan het aantal transacties in 2012. December kende echter een "uitzonderlijk" hoog aantal vastgoedtransacties: 18,2 procent meer dan december vorig jaar. 

De reden voor de drukke decembermaand is dubbel, legt Van Opstal uit. "Enerzijds is er de woonbonus. Mensen willen er zeker van zijn dat ze nog onder het oude stelsel vallen en kochten daarom nog in 2013. Een andere reden is de zoektocht van beleggers naar een alternatief voor de lage rentes".

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...