Eco aan de Seine - Parijs bouwt een uniek, zwevend groendorp

donderdag 19 mei 2016 12:14
Eco aan de Seine - Parijs bouwt een uniek, zwevend groendorp

“Tegen 2021 kleurt het 17de arrondissement nog groener” 

Bij zwevende groendorpen denk je eerder aan ‘Avatar’ dan aan Parijs. Toch zijn ook onze buren niet zo ver verwijderd van zo’n bijzondere realisatie in ecologisch bouwen. De gelukkige? Het 17de arrondissement. Toeristen zwermen minder vaak uit naar deze wijk, die nochtans heel wat leuke plekjes herbergt. Vooral liefhebbers van stedelijk groen kunnen er hun hart ophalen aan parels van parken als Square des Batignolles. En tegen 2021 kleurt dit deel van Parijs dus nog groener. Een parkeerterrein wordt er omgetoverd tot “een zwevend dorp middenin een bos”, aldus de eco-architecten.

Het Parijs van de toekomst? De groene hoogte in

De Eiffeltoren krijgt concurrentie. De skyline van het Parijs van de toekomst zal doorprikt worden door de groene wolkenkrabbers van Vincent Callebaut, een Belg nota bene. Zijn futuristische torens krijgen goed gezelschap, want ook het Parijse bureau Oxo Architects gaat groen en hoog. Zij ontwierpen een met bomen bedekt gebouw. De kers op de groene taart? Een rij huizen op het dak, dat meteen ook dienst doet als een voetgangersbrug over de snelweg. Win-win dankzij eco-architectuur.

Duizend bomen verbinden de stad

De plek van het groendorp (‘Milles Arbres’) is strategisch gekozen. Het 17de arrondissement wordt omarmd door de Ring rond Parijs. Dit monster slibt elke ochtend en avond volledig dicht. Alsof het stadscentrum hier liever niets mee te maken heeft, slaat de ring een echte bres tussen Parijs en zijn banlieues. Voor Manal Rachdi, mede-oprichter van Oxo Architects, was dit de grote uitdaging: “We wilden het gat wegwerken dat ontstaan is door de snelweg. Onze bomen zijn een eerste stap. Iedereen kan de snelweg oversteken door het park.” Het gebouw loopt breder uit naar boven toe, als een omgekeerde piramide, om zo veel mogelijk groene, publieke ruimte te creëren.

Het antwoord op de opwarming van de aarde

Gebouwen met groen tooien doen architecten niet alleen uit esthetische overwegingen. De bomen filteren de vervuilde lucht en drukken de stijgende stadstemperaturen. Het feit dat deze groene beschermengels bovenop daken staan, heeft ook zijn reden. Er gaat namelijk enorm veel energie verloren langs het dak. Het groendorp sluit deze lek hermetisch af. Het heeft bovendien een heel eigen ecosysteem dat draait op wind-, zonne- en geothermische energie.

(Bron: Inspirerend-wonen.be)


Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...