Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Eerst kopen en dan lenen

woensdag 11 september 2013 09:04
Eerst kopen en dan lenen

“Opschortende voorwaarde als oplossing” 

Hoe maakt u de beste keuze tussen kopen of huren? Kiest u voor een appartement of een woonhuis en kan u best eerst kopen en dan pas lenen? Bij de zoektocht naar de ideale woning duiken alvast heel wat vragen op en ook rond het financiële luik dient de kandidaat-koper steeds stil te staan bij een aantal dilemma’s. De vraag “Eerst kopen en dan Lenen” lijkt misschien eenvoudig, maar is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Kunt u best eerst kopen en dan lenen of pakt u het toch beter anders aan. De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat probeert hier alvast een antwoord op te geven.

De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat licht in eerste instantie toe dat de vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden is. “Als iemand koopt, moet die persoon uiteraard betalen en om te kunnen betalen moet de potentiële koper eerst langs de bank gaan om geld te lenen. De bankinstanties geven helaas geen geld voor de mooie ogen en vragen hiervoor een waarborg, met als meest voorkomende waarborg, de hypotheek”. En daar wringt het schoentje al snel. Een hypotheek kan slecht verleend worden als u al eigenaar bent. “Dit is effectief het verhaal rond de kip en het ei,” aldus de notarissen. Met andere woorden, een potentiële koper kan pas lenen wanneer hij al eigenaar is en die kan pas eigenaar worden als de persoon al de nodige gelden heeft.

Antwoord

Toch is hier een oplossing voor te vinden, met name de opschortende voorwaarde. Bij het ondertekenen van de koopovereenkomst kan steeds een opschortende voorwaarde voorzien worden. “Als de persoon in kwestie uiteindelijk geen lening kan bekomen, dan heeft hij nog niet gekocht.” Een uitzondering die de regel bevestigt, is de openbare verkoop, want daar kan die opschortende voorwaarde niet voorzien worden. “Hier moet u dus vooraf zekerheid hebben dat u de eigendom kan betalen.

(Bron: Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat)


Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...