Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Eigenaars tweede verblijf aan kust naar Raad van State tegen belastingverhoging

dinsdag 21 mei 2013 14:03
Eigenaars tweede verblijf aan kust naar Raad van State tegen belastingverhoging

“Onder meer het gelijkheidsprincipe wordt geschaad” 

Een aantal eigenaars van een tweede verblijf in Oostende, daarin bijgestaan door de vastgoedsector, stapt naar de Raad van State. De stad Oostende heeft aangekondigd de taks voor tweede verblijven dit jaar met 54 procent te verhogen van 650 naar 1.000 euro voor eigenaars van zowel kleine als grote flats. Volgens de klagers is onder meer het gelijkheidsprincipe geschaad. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg zaterdag.

Niet aangekondigd

"Een belasting opgelegd aan burgers moet zich houden aan een aantal principes", zegt makelaar Filip Dermul uit Oostende. "Een belastingverhoging van 54 procent tast in de eerste plaats het rechtzekerheidsprincipe aan, want deze beslissing is niet gemotiveerd, noch vooraf aangekondigd. De maatregel druist verder ook in tegen het gelijkheidsprincipe. Het kan niet dat een eigenaar van een studio van 27 vierkante meter evenveel moet betalen als die van een penthouse van anderhalf miljoen op de dijk. Ten slotte vinden de eigenaars het niet kunnen dat ze deze forse belastingverhoging zonder inspraak of verantwoording opgelegd hebben gekregen, én zonder enig vooruitzicht op compensatie. Hiermee is dus ook het redelijkheidsprincipe aangetast." 

Behalve Oostende hebben ook Knokke, Koksijde en Blankenberge een forse verhoging van de belasting op tweede verblijven ingevoerd. Niet alleen eigenaars roeren zich, ook de horeca en andere lokale ondernemers maken zich zorgen, bevestigen Unizo en Voka. Ze vragen dringend verder overleg met de gemeentebesturen. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...