Energielening afgebouwd na korte boost

maandag 22 mei 2017 09:30
Energielening afgebouwd na korte boost

“Vanaf 2019 enkel nog energielening voor sociale doelgroepen en verenigingen” 

De Vlaamse energielening wordt na een korte boost afgebouwd. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist.

Wie energiebesparende werken uitvoert, komt in aanmerking voor een energielening. Die is renteloos voor bepaalde doelgroepen, voor de anderen bedraagt de intrestvoet 2 procent. Het was voormalig minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) die de lening nieuw leven inblies. De nieuwe formule werd zo'n succes dat het budget ervoor moest opgetrokken worden. Vorig jaar werden er nog 4.215 aangevraagd.

Kortstondige uitbreiding

Vanaf 1 januari 2019 maken enkel nog de sociale doelgroepen en verenigingen aanspraak op een energielening. In de periode daarvoor komt er wel nog een kortstondige uitbreiding. De afbetalingstermijn wordt verlengd van vijf tot acht jaar en het leenbedrag gaat omhoog van 10.000 tot 15.000 euro. "Daarmee kan je twee tot drie energetische renovaties uitvoeren", zegt Energieminister Bart Tommelein. De sociale doelgroep wordt uitgebreid tot iedereen die het sociaal tarief geniet en alle huishoudens met een inkomen tot en met 30.060 euro. Zij mogen ook tien jaar aflossen.

Energiebesparing

De Energiehuizen, die de leningen verstrekken, krijgen een nieuwe rol. Ze zullen alle Vlamingen gratis bijstaan bij hun energetische renovaties. Tegen betaling bieden ze voortaan ook steun bij groepsaankopen en coördinatie bij een collectieve renovatie.

Sp.a vindt het een fout signaal om de succesvolle leningen van 2 procent af te schaffen. "Als we de Vlamingen willen aanzetten om te investeren in energiebesparing is de energielening met bijhorende begeleiding een belangrijk instrument, dat extra moet versterkt worden in plaats van afgebouwd", zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...