Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Energieprestatiecertificaat voor kantoren en winkels niet klaar vóór 2015

dinsdag 14 mei 2013 10:44
Energieprestatiecertificaat voor kantoren en winkels niet klaar vóór 2015

“Uitwerking voor niet-residentiële gebouwen is een zeer complexe zaak” 

Het energieprestatiecertificaat (EPC) voor niet-residentiële gebouwen zoals kantoren en winkels zal ten vroegste in 2015 ingevoerd worden. Aanvankelijk was de invoering gepland voor 2012. De vertraging heeft vooral te maken met de ontwikkeling van de rekenmethode. Dat alles blijkt uit een vraag van Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) aan minister van Energie Freya Van den Bossche.

Wie zijn woning wil verkopen of verhuren, moet al enkele jaren, sinds 2008-2009, een energieprestatiecertificaat (EPC) voorleggen. Een EPC biedt de koper of huurder meteen een beeld van het energieverbruik van de woning.

Certificatie

Aanvankelijk was het de bedoeling om in de loop van 2012 ook een EPC in te voeren voor de verkoop en verhuur van niet-residentiële gebouwen zoals kantoren of winkels. Maar op de website energiesparen.be van het Vlaamse Energieagentschap (VEA) staat dat het EPC voor niet-residentiële gebouwen "waarschijnlijk niet voor eind 2014 zal ingevoerd worden".

Vlaams parlementslid Lode Vereeck vroeg energieminister Van den Bossche om meer tekst en uitleg. "Het is niet zo dat het geen beleidsprioriteit is. Maar het uitwerken van de certificatie voor niet-residentiële gebouwen is echter een zeer complexe zaak", antwoordt Van den Bossche. Volgens de sp.a-minister kruipt er onder meer veel tijd in het uitwerken van een geschikte rekenmethodiek. "Bovendien neemt de afstemming tussen de drie gewesten, een uitdrukkelijke vraag van de sector, tijd in beslag", luidt het.

Invoerdatum

Een concrete invoeringsdatum noemt Van den Bossche niet, maar door de vertraging in het ontwikkelen van de rekenmethodiek zal de software pas "eind 2014, begin 2015" klaar zijn. "Pas dan kan gestart worden met het opleiden van lesgevers. Een invoering eind 2014 zal dus niet meer mogelijk zijn", aldus Van den Bossche.

(bron: Belga)


Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...