Energieregulator Vreg stapt naar Grondwettelijk Hof

woensdag 26 juni 2019 15:00
Energieregulator Vreg stapt naar Grondwettelijk Hof

Bron: Pixabay

“Enorm teleurgesteld dat Vreg onrust zaait rond digitale meter” 

Ontslagnemend Vlaams minister van Energie Lydia Peeters reageert ontgoocheld op de beslissing van energieregulator Vreg om naar het Grondwettelijk Hof te stappen tegen het decreet rond de digitale meters. "Over een kleine week start de uitrol van de digitale meter in de Vlaamse huishoudens en kleine bedrijven. Die uitrol komt niet in het gedrang door deze actie van de Vreg, maar veroorzaakt wel opnieuw onrust", meent de Open Vld-minister. Zij maakt zich ook sterk dat de regeling de juridische analyse door het Grondwettelijk Hof zal doorstaan.

De Vreg, de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt, viseert de regeling rond de digitale meters, waardoor eigenaars van zonnepanelen nog vijftien jaar het voordeel van de terugdraaiende teller kunnen krijgen. Volgens de Vreg ontstaat daardoor discriminatie tussen wie wel en wie niet over zonnepanelen beschikt. De Vreg vindt ook dat zijn exclusieve tariefbevoegdheid wordt geschonden.

Gelijkheidsbeginsel

Open Vld-minister Lydia Peeters is 'not amused' met de démarche van de Vreg. Dat de Vreg uitgerekend een week voor de start van de uitrol van de digitale meter naar het Grondwettelijk Hof stapt, vergroot volgens haar de onrust. De minister is het ook niet eens met de argumenten van de Vreg. Zo houdt het bezwaar rond de discriminatie tussen eigenaars van zonnepanelen en anderen "geen steek". "We schenden het gelijkheidsbeginsel niet. Want ongelijke gevallen kan je niet gelijk behandelen, zo zegt het Grondwettelijk Hof zelf. Uiteraard is er een verschil tussen mensen die zonnepanelen hebben en zij die geen zonnepanelen hebben. Voor deze laatsten verandert er niets, de eerste krijgen keuzevrijheid inzake tarifering", aldus Peeters.

Ook over de bevoegdheidsdiscussie zit Peeters op een andere lijn. "We schenden de autonomie van de Vreg niet. Volgens de recente Europese richtlijnen is de decreetgever, de Vlaamse regering dus, hier wel degelijk bevoegd voor en mogen wij deze beslissing dus nemen. Bovendien vraagt Europa dat de consument keuzevrijheid krijgt. Ook dat wordt met dit decreet waargemaakt."

Uitrol niet in gedrang

Peeters denkt dan ook dat het decreet de passage bij het Grondwettelijk Hof zal overleven. "Dit decreet werd zonder één tegenstem goedgekeurd in de plenaire vergadering. Dit is gelukt omdat het juridisch een goed onderbouwd dossier is. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het Grondwettelijk Hof ons daarin zal volgen."

Peeters benadrukt dat de uitrol van de digitale meter niet in het gedrang komt. Fluvius begint op 1 juli met de installatie van de eerste digitale meters. Woningen met zonnepanelen, nieuwbouwwoningen, ingrijpende energetische renovaties, budgetmeters en woningen die onderdeel uitmaakten van de proefprojecten digitale meters, komen het eerst aan de beurt.

Lees ook:


(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...