Erfgoedvereniging wil studie om erfgoed Doel en polders te beschermen

maandag 15 juni 2015 10:00
Erfgoedvereniging wil studie om erfgoed Doel en polders te beschermen

“Landschappen en gebouwen met grote erfgoedwaarde” 

Zondag heeft Erfgoedgemeenschap Doel & Polder haar plannen voorgesteld voor de bescherming van de volgens haar unieke landschappen en gebouwen op de Linkerscheldeoever. Het behoud van de zone, met het dorp Doel, wordt bedreigd door de havenuitbreiding, met onder meer het geplande Saeftinghedok.

De erfgoedvereniging ziet in de polderstreek heel wat landschappen en gebouwen die een grote erfgoedwaarde hebben. De leden zijn blij met bepaalde, gedane studies, maar stellen dat de overheid meer kan doen.

Uniek

"De verschillende betrokken administraties en overheden blijven waardevol erfgoed verwaarlozen en afbreken tegen hoog tempo. Als Erfgoedgemeenschap vinden wij dat onaanvaardbaar", klinkt het. De geplande verplaatsing van bepaalde monumenten, zoals de Molen en het Hoog Huis, naar de Prosperpolder vindt men "voorbarig". Men pleit dan ook voor het behoud op locatie.

Specifiek voor het dorp Doel spreekt men van een "verkrottingspolitiek" en wil men een "complete stop van afbraken en op korte termijn een volledige inventarisatie van het dorp", dat volgens hen een "uniek stratenpatroon heeft".

Ook voor natuurcompensatie vragen ze zich af of de vervanging ervan elders niet leidt tot een slechter alternatief, bijvoorbeeld door "dalende biodiversiteit".

Erfgoedbeleid

De groep vrijwilligers vraagt de overheid daarom om een concreet erfgoedbeleid uit te werken, alsook dat de overheid en de administraties hun beleid afstemmen, met het nodige studiewerk.

"In eerste instantie willen we de dialoog aangaan met minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) en het gemeentebestuur van Beveren", stelt penningmeester Karel Sterckx. "Als dat niets oplevert, gaan we de juridische kaart trekken." Daarbij wordt gedacht aan een dossier bij de ombudsman, alsook aan stappen om de vernietiging van bouwkundig erfgoed te voorkomen. Om rechtspersoonlijkheid te hebben, wordt maandag speciaal een vzw-statuut aangevraagd. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...