Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Federatie kredietsector wil dat herfinanciering woninglening duurder wordt

woensdag 28 januari 2015 15:48
Federatie kredietsector wil dat herfinanciering woninglening duurder wordt

“We hebben meer dan 30.000 externe herfinancieringen geteld” 

De voorzitter van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), Gérald Bogaert, vindt dat een woninglening herfinancieren voor de consument duurder mag worden. Nu kunnen de banken een schadevergoeding van drie maanden interesten op het resterende bedrag eisen omdat het oorspronkelijke contract niet wordt nageleefd, maar voor Bogaert mag dat gerust zes maanden worden.

Zijn langlopende kredietcontracten met een vaste rentevoet nog wel houdbaar, gelet op de lage schadevergoeding die de consument betaalt om zijn lening te herfinancieren? Die vraag zal dit jaar volgens de BKV gesteld worden na de "massale herfinancieringsgolf" van eind 2014, zo staat in hun jaarverslag. "De vaststelling moet worden gemaakt dat de forfaitaire wederbeleggingsvergoeding (de schadevergoeding, red.) van drie maanden interesten onvoldoende is om het verlies dat de kredietgever hierbij gebruikelijk lijdt, te compenseren."

Onevenwicht

Vorig jaar hebben uitzonderlijk veel mensen een herfinanciering van hun hypothecaire lening gevraagd. "We hebben meer dan 30.000 externe (bij een andere bank, red.) herfinancieringen geteld, goed voor verschillende miljarden euro. Daarnaast waren er ook interne herfinancieringen die we niet geteld hebben. Dat weegt zwaar door", zegt Bogaert. "De Belg kiest voor een vaste rente omdat hij niet graag risico's neemt. Als de rente stijgt is hij blij, maar als ze daalt vraagt hij een herfinanciering." Bogaert wil dan ook dat het "onevenwicht" tussen het recht van de consument en de plichten van de banken wordt weggewerkt.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...