Fonds voor sanering na lekkende stookolietank

vrijdag 11 januari 2019 09:00
Fonds voor sanering na lekkende stookolietank

Bron: commons.wikimedia.org

“Ondersteuning bij de hoog oplopende saneringskosten” 

De Vlaamse regering heeft het samenwerkingsakkoord met de federale en gewestelijke overheden voor de oprichting van een Stookolietankfonds goedgekeurd. Dat fonds moet helpen om de saneringskosten voor eigenaars en gebruikers van gebouwen met een stookolietank te beperken. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) bekendgemaakt.

Vlaanderen is al jaren vragende partij voor de oprichting van een stookolietankfonds. Zo'n fonds zou eigenaars en gebruikers van een stookolietank moeten ondersteunen bij de soms hoog oplopende saneringskosten. Eind vorig jaar bereikte het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen een akkoord over het dossier.

Tegemoetkoming

Het Stookoliefonds zal gefinancierd worden met de overschotten van BOFAS (het fonds voor de sanering van tankstations). Wie te maken heeft met een lekkende stookolietank en wil saneren, zal gedurende drie jaar een aanvraag voor een tegemoetkoming kunnen indienen. Voor woningen is er een maximale tegemoetkoming van 200.000 euro per dossier, voor andere gebouwen tot 100.000 euro.

Er is wel een franchise van 1.000 euro voor woningen als er is overgeschakeld op een andere energiebron. Als de stookolietank gebruikt werd voor de verwarming van andere gebouwen, geldt een franchise van 2.000 euro.

Kosten

"Ik ben blij dat we eindelijk in de finale fase van de goedkeuring van het stookolietankfonds zitten", zegt Vlaams minister Schauvliege. "Dit geeft mensen met een lekkende stookolietank en de daaraan verbonden hoge saneringskosten, een perspectief dat een sanering kan plaatsvinden zonder dat hun spaargeld in rook opgaat. Belangrijk is ook dat mensen die zelf al een sanering hebben uitgevoerd, hun kosten zullen recupereren." Het samenwerkingsakkoord wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement met de vraag om het zo snel mogelijk te behandelen, zodat het Stookolietankfonds in 2019 van start kan gaan.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...