dinsdag 12 april 2016 11:00
“Vooral toe te schrijven aan de vermindering van het aantal premies”
De website www.premiezoeker.be werd in 2015 net geen 400.000 keer bezocht. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Wonen Liesbeth Homans op een vraag van CD&V-parlementslid Valerie Taeldeman. Het gaat om een duidelijke daling
In 2012 en 2013 lag het aantal bezoekers bijvoorbeeld nog boven de 600.000. De daling is volgens minister Homans "waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het aantal federale, provinciale en gemeentelijke steunmaatregelen is teruggevallen". Wie wil kopen, huren, bouwen of verbouwen in Vlaanderen kan in aanmerking komen voor verschillende premies en/of tegemoetkomingen. Om na te gaan op welke steunmaatregelen een gezin recht heeft, kan de premiezoeker geraadpleegd worden via www.premiezoeker.be.
Steunmaatregelen
Volgens minister Homans is het aantal bezoekers in 2015 dus gedaald naar net geen 400.000 en is die terugval vooral toe te schrijven aan de vermindering van het aantal premies.
Toch zijn er nog steeds een pak steunmaatregelen opgenomen in de premiezoeker. In totaal gaat het zelfs om meer dan 1.700 maatregelen. Het overgrote deel daarvan (zo'n 1.600) zijn gemeentelijke maatregelen. Daarnaast zijn er 6 federale premies, 42 van het gewest, 11 provinciale en 68 premies van de netbeheerders.
De minister van Wonen wil binnenkort ook starten met EasyForm, een soort digitale formulierengenerator waarmee aanvraagprocedures gedigitaliseerd kunnen worden. Homans: "De aanvrager kan het digitale formulier invullen, bijlagen opladen en elektronisch ondertekenen en versturen. Tijdens het invullen, helpt het formulier de aanvrager met het invullen door bijvoorbeeld bepaalde vragen enkel te tonen wanneer bepaalde antwoorden werden gegeven of te melden wanneer de gebruiker fouten maakt. Wanneer de aanvrager niet elektronisch kan ondertekenen, kan het formulier worden afgeprint en per post worden verstuurd. De barcode op het dossier laat toe het papieren dossier te koppelen aan de in het formulier online ingevulde gegevens zodat de dossierbehandelaar niets hoeft over te tikken".
(bron: Belga)