Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Gemeentebelasting op tweede verblijf in Koksijde onwettig

vrijdag 27 september 2013 12:05
Gemeentebelasting op tweede verblijf in Koksijde onwettig

"Inspanningen zijn er ook voor de inwoners zelf" 

Het hof van beroep in Gent is van oordeel dat de gemeentebelasting op tweede verblijven in de badgemeente Koksijde onwettig is. Dat heeft het enige tijd geleden beslist. Het hof oordeelt dat deze belasting in strijd is met het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel en tevens ook met het discriminatieverbod.

Net als de meeste andere kustgemeenten heft Koksijde een taks op tweede verblijven. Daarbij worden de eigen inwoners gespaard, want voor hen hanteert de gemeente een nultarief voor de gemeentelijke opcentiemen. Het hof van beroep oordeelt nu dat deze taks op tweede verblijven indruist tegen het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod. Dit gezien deze belasting enkel in hoofde van de tweede verblijvers geïnd wordt, terwijl alle inspanningen die de gemeente doet ook ten goede komen aan de inwoners zelf.

Het hof meent dat de gemeente onvoldoende kan staven dat de tweede verblijvers meer kosten veroorzaken, of daar meer voordeel uithalen of meer gebruik maken van de gedane inspanningen.

Het hof stelt echter wel dat het innen van belastingen op eigenaars van tweede verblijven niet altijd onverantwoord is, in het geval deze geheven worden om een onevenwicht weg te werken. Het Hof vindt in de gemeente Koksijde geen dergelijke onevenwicht terug tussen de inwoners en de tweede verblijvers.

(bron: 6minutes)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...