Gemeenten nemen renovaties in vizier

zaterdag 06 februari 2016 05:14
Gemeenten nemen renovaties in vizier

“Algemene herziening van het KI staat niet op de agenda” 

Steeds meer gemeenten gaan actief op zoek naar verbouwers die 'vergeten' het extra comfort in hun woning bij het kadaster te melden. Brusselse gemeenten, waaronder de stad Brussel, Ukkel, Sint-Agatha-Berchem en Evere, verstuurden de voorbije maanden duizenden vragen om inlichtingen naar eigenaars van panden waar volgens de officiële gegevens alle comfort ontbreekt. En ook in Vlaanderen doen gemeenten extra inspanningen om het kadastraal inkomen (KI) van gerenoveerde woningen te laten herzien, schrijft De Tijd zaterdag.

"Omdat de onroerende voorheffing een belangrijke bron van inkomsten is voor de gemeenten, stellen we de jongste drie jaar een toename van de initiatieven vast", zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën, in de krant.

Berekening

De onroerende voorheffing wordt berekend op het KI. "80 à 85 procent van de betaalde onroerende voorheffing gaat naar de gemeenten", bevestigt Jan Leroy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Voor de gemiddelde Vlaamse gemeente is dat goed voor bijna een kwart van haar courante inkomsten.

Omdat voor steeds minder verbouwingswerken een stedenbouwkundige vergunning moet worden aangevraagd, heeft de overheid minder dan vroeger weet van renovaties.

De Vlaamse belastingdienst heeft controleurs op de baan die nagaan of de toegekende vrijstellingen terecht zijn. "De voorbije twee jaar werden 2.338 dergelijke dossiers doorgespeeld", zegt topman David Van Herreweghe.

Een algemene herziening van het KI staat niet op de agenda, gaf minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) eind januari aan in de Kamercommissie voor Financiën en Begroting.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...