Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Gent verhoogt taks op onbebouwde gronden

vrijdag 14 februari 2014 17:00
Gent verhoogt taks op onbebouwde gronden

“Stimulatie om bouwgrond op markt te brengen” 

Om nieuwe betaalbare woonmogelijkheden te scheppen in Gent, verhoogt de stad de taks op onbebouwde gronden. Dat meldt schepen Tom Balthazar (sp.a), onder meer bevoegd voor Stadsontwikkeling.

Per vierkante meter wordt voortaan niet 0,25 maar 1 euro belasting geheven en dat tarief loopt jaarlijks op om na negen jaar geplafonneerd te worden op 1,75 euro per vierkante meter. Het minimumtarief wordt verdubbeld tot 250 euro en dat minimumtarief wordt na negen jaar geplafonneerd op 437 euro. Ook enkele vroegere vrijstellingen veranderen of verdwijnen.

De grondprijzen in Gent zijn tussen 1998 en 2011 met 286 procent gestegen, of gemiddeld tien euro per jaar per vierkante meter met een gemiddelde prijs per vierkante meter van 200 euro in 2011.

Woningmarkt

Gent rondde onlangs de kaap van 250.000 inwoners, terwijl er dat vijftien jaar geleden maar 224.000 waren. "Dat zet een hoge druk op de woningmarkt", aldus schepen Balthazar. Daarom verhoogt de stad de belasting op onbebouwde bouwgronden in woongebied en de belasting op onbebouwde kavels, de zogenaamde activeringsheffing. "Met de maatregel wil de stad eigenaars stimuleren hun bouwgrond te bebouwen of op de markt te brengen." 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...