Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Gent werkt aan conformiteitsattest voor huurwoningen

woensdag 18 maart 2015 09:30
Gent werkt aan conformiteitsattest voor huurwoningen

“Kwaliteitsvolle conforme huurwoningen” 

Naar analogie met een keuringsattest voor auto's werkt de stad Gent samen met de immosector en verhuurders aan een "conformiteitsattest" voor alle huurwoningen. Dat en 75 andere acties staan in het ontwerp-beleidsplan Wonen, meldt het stadsbestuur dinsdagavond.

"Elke woning heeft bij verhuur of verkoop een energieprestatiecertificaat, maar basiskwaliteit en veiligheid worden nog niet systematisch geattesteerd, zoals bijvoorbeeld auto's gekeurd worden", zegt schepen voor Wonen en Stadsontwikkeling Tom Balthazar (sp.a). "In samenspraak met de immobiliënsector en verhuurders wil de stad een dienstverlening uitwerken waarbij het resultaat voor iedereen kwaliteitsvolle 'conforme' huurwoningen zijn."

Verder wil de stad onder meer nieuwe woonvormen stimuleren, zoals onder andere cohousingprojecten voor groepen en gezinnen of hospitawonen mogelijk maken, waarbij eigenaars-bewoners in hun huis één kamer kunnen verhuren. Ook wil de stad meer gemeenschappelijke ruimtes voorzien in grote klassieke bouwprojecten waar ze in betrokken is en experimenteren met de mogelijkheden die wooncoöperatieven, bouwgroepen en community land trusts (CLT's) kunnen bieden.

Sociale huurwoningen

Gent zet verder ook in op een sociaal woonbeleid. Door het woonbeleidsconvenant dat voor 2014-2016 met Vlaanderen werd afgesloten, kunnen Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen ruim 1.300 sociale huurwoningen realiseren. Schepen Balthazar wil ook het aantal woningen uitbreiden dat via sociale verhuurkantoren aangeboden worden.

Via het autonoom stadsontwikkelingsbedrijf sogent worden de komende jaren ruim 2.200 nieuwbouwwoningen aangeboden, waarvan een aandeel sociale woningen en twintig procent gezinsvriendelijke budgetwoningen. Met Tondelier Development worden er nog eens 529 woningen gebouwd, waarvan 106 sociaal. Het thematisch Ruimtelijk Uitvoeringsplan Stedelijk Wonen levert op 130 percelen ruimte voor 800 nieuwe woningen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...