Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Gents bouwproject met 77 woningen stilgelegd omwille van spoorlijn uit 1870

donderdag 06 juni 2013 08:52
Gents bouwproject met 77 woningen stilgelegd omwille van spoorlijn uit 1870

"Voorbereidingen liggen stil tot er een uitspraak ten gronde is" 

Kaai 24, een project van het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf (AG SOB) waarbij 77 woningen in het beschermde stadsgezicht van de Voorhaven gebouwd worden, werd stilgelegd door de Gentse kortgedingrechter. Dat meldt de regionale zender AVS. Een actiecomité stapte naar de rechter omdat een stuk spoorlijn uit 1870 bedreigd wordt.

"De site is het grootste beschermde stadsgezicht van Gent en op de plaats waar Kaai 24 komt, stond een loods die in de jaren tachtig werd afgebroken", verduidelijkt Nadia De Grave van vzw De Voorhaven. "De rest van de haveninfrastructuur is er nog, waaronder de sporen voor kranen en treinen. Onder het maaiveld, en dus ook over een lengte van 100 meter waar twee van de drie gebouwen zouden komen, lag een beschermde spoorlijn. In het bestek van de aanbesteding staat duidelijk dat er niet aan de sporen en de kasseien geraakt mag worden en dat die desgevallend in oorspronkelijke staat hersteld moeten worden."

Vzw De Voorhaven stapte naar de kortgedingrechter. Die liet de voorbereidingen stilleggen tot er een uitspraak ten gronde is. 

Voorlopige beslissing

"Het ging blijkbaar om een spoorlijn die de verbinding vormde tussen de loodsen en die niet zichtbaar was en ook niet gedetecteerd werd door Onroerend Erfgoed, architecten en de vergunningverlener", zegt schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar (sp.a). "Het Stadsontwikkingsbedrijf zal de zaak nu met Onroerend Erfgoed bespreken." Balthazar verduidelijkt dat de eenzijdige beslissing om de werken stil te leggen, voorlopig is en dat er heel spoedig een tegensprekelijke procedure in kort geding opgestart wordt.

Op de plaats waar vroeger loods 24 stond, worden niet alleen 77 woningen gepland, waarvan een belangrijk deel bescheiden en sociale woningen, maar wordt ook een ondergrondse parking voor 85 wagens voorzien. Kaai 24 is een van de onderdelen van het project "De Nieuwe Voorhaven" waarmee de stad Gent de beschermde industriële site rondom de ouden havenloodsen aan het Voorhavendok aan het herontwikkelen is.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...