Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Gentse kantorenmarkt beleeft in 2013 sterkste jaar

maandag 20 januari 2014 10:13
Gentse kantorenmarkt beleeft in 2013 sterkste jaar

“Hoog kwalitatief aanbod aan nieuwe kantoorgebouwen” 

De Gentse kantorenmarkt kende in 2013 een recordaantal verhandelde vloeroppervlakte en registreerde bijna de helft meer transacties dan de afgelopen jaren, meteen ook de beste cijfers sinds tien jaar telling. Ook de leegstand blijft met 4,8 procent al een paar jaar op rij laag, meldt de Gentse schepen Mathias De Clercq (Open Vld), onder meer bevoegd voor Economie en Ondernemen.

Vorig jaar werden 111 transacties geregistreerd, 35 meer dan in 2012 of bijna de helft meer dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Samen waren die goed voor 65.037 vierkante meter vloeroppervlakte, of twintig procent meer dan 2012. "De cijfers zijn opvallend, aangezien de regionale steden in totaal bijna de helft minder kantooropnames hebben geregistreerd in 2013 dan in 2012", zegt Mathias De Clercq.

Ook de leegstandcijfers zijn met 4,8 procent onder de 6 procent die algemeen als aanvaardbaar beschouwd wordt om de directe vraag te kunnen opvangen en liggen een stuk lager dan Antwerpen en Brussel. De prijzen stegen tot gemiddeld 126 euro per vierkante meter, tegenover 116 euro in 2012. De stijging is vooral te wijten aan een toename van een hoog kwalitatief aanbod aan nieuwe kantoorgebouwen", aldus De Clercq. "De cijfers van de afgelopen jaren zijn op alle vlakken positief en stemmen me ook hoopvol voor een nog verdere groei van de Gentse kantorenmarkt de komende jaren." In 2014 opent onder meer het Vlaams Administratief Centrum Zuid, naast andere ontwikkelingen in die buurt, aan The Loop (Flanders Expo) en aan de Dampoort.

Centrale ligging

Volgens Mathias De Clercq doet de Gentse kantorenmarkt het goed omwille van de geografische en centrale ligging in Vlaanderen en Europa. "TP Vision besliste vorig jaar bijvoorbeeld om haar kantoren in Eindhoven en Brugge in Gent te centraliseren", klinkt het. "Ook de aanwezigheid van 'grijze massa', zoals aan de universiteit en andere kennisinstellingen, zijn een belangrijke troef, net als de bruisende dynamiek van de stad."

CIB Vlaanderen, de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen, merkt op dat de Gentse kantorenmarkt bijna de helft bedraagt van de Antwerpse, waar bijna 2 miljoen vierkante meter vloeroppervlakte beschikbaar is, en dat er in Antwerpen en Brussel al langer een krimpscenario aan de gang is omwille van de economische situatie.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...