Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Gewesten en federale overheid bereiken akkoord over oprichting stookolietankfonds

woensdag 02 oktober 2013 13:59
Gewesten en federale overheid bereiken akkoord over oprichting stookolietankfonds

“Mogelijkheid om kosten te helpen drukken” 

Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de federale overheid hebben een akkoord bereikt over de oprichting van een stookolietankfonds. Eigenaars en gebruikers van een gasolietank voor de verwarming van gebouwen zullen er vanaf 2015 een beroep op kunnen doen om hun bodemsaneringskosten te helpen drukken. Dat meldt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Ze is tevreden dat mensen met een lekkende stookolietank "het perspectief gegeven wordt dat de sanering zal uitgevoerd worden zonder dat hun spaargeld in rook zal opgaan".

De onderhandelingen tussen de drie gewesten en de federale staat liepen al jaren. Nu is er dus eindelijk een akkoord. Het is de bedoeling dat het nog deze legislatuur in de vier parlementen bekrachtigd wordt, zodat het begin 2015 in werking kan treden.

Mogelijkheden

Er zal een aanmeldingsperiode van drie jaar gelden, wat betekent dat wie een beroep wil doen op het fonds dat binnen die periode moet doen. "Voor gebouwen met een woonfunctie geldt een franchise van 1.000 euro indien overgeschakeld wordt op een andere energiebron. Als de stookolietank gebruikt werd voor de verwarming van andere gebouwen geldt een franchise van 2.000 euro", legt minister Schauvliege uit.

De tussenkomst zal beperkt worden tot 200.000 euro per dossier als het gaat om gasolietanks voor de verwarming van gebouwen met een woonfunctie. Voor de andere zal een maximumbedrag van 100.000 euro gelden. Er wordt ook een deelname van 10 procent in de beheerskosten gevraagd, met een maximumbedrag van 1.500 euro, of 500 euro indien het dossier betrekking heeft op gebouwen met woonfunctie.

Wie eerder op eigen kosten een sanering uitvoerde of een sanering lopende heeft, zal een retroactieve tussenkomst kunnen vragen. Ook deze mensen hebben daar drie jaar de tijd voor.

Financiering

De financiering van het fonds gebeurt in de eerste plaats op basis van de overschotten die BOFAS, het fonds voor de sanering van tankstations, zal verwerven via de bijdrage die zij tot 2019 int. "Op basis van recente kostenramingen," legt Joke Schauvliege uit, "zou dit budget van ongeveer 110 miljoen euro de werking van het Stookolietankfonds mogelijk voor tien jaar kunnen financieren." Deze eerste financiering gaat prioritair naar de bodemsanering van gasolietanks voor de verwarming van gebouwen met een woonfunctie.

De verdere financiële behoeften om het volledige mechanisme te dekken, zullen in 2018 verder worden gepreciseerd. Daarvoor wordt een beroep gedaan op de informatie die via monitoringrapporten door het Stookolietankfonds moet worden verzameld en tijdens de aanmeldingsperiode van drie jaar en tijdens de eerste saneringen aan de Interregionale Bodemsaneringscommissie gerapporteerd.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...