Groen roept Homans op noodkreet ernstig te nemen

woensdag 27 mei 2015 16:00
Groen roept Homans op noodkreet ernstig te nemen

“Huren onbetaalbaar voor laagste lonen” 

Groen vraagt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) om de noodkreet van de huurdersbonden ernstig te nemen. Die stellen dat huren almaar duurder wordt, zelfs onbetaalbaar voor de laagste inkomens. "Het is de verantwoordelijkheid van minister van Wonen Homans om de huurders die het moeilijk hebben te beschermen. Vandaag laat ze hen echter in de kou staan", zegt Vlaams parlementslid An Moerenhout. Groen wil dat minister Homans het systeem van de huurpremies uitbreidt en dat ze versneld sociale woningen bouwt.

Voor de partij neemt minister Homans het niet op voor huurders in financiële moeilijkheden: "Meer dan 80.000 huurders wachten vandaag op een sociale woning. Maar omdat er veel te weinig sociale woningen voorhanden zijn, moeten zij op de private markt gaan. Dat kost hen een enorm deel van hun gezinsbudget. Armoedecijfers toonden recentelijk nog dat het dure huren vandaag een van de grootste redenen is waarom Vlamingen in armoede vallen."

Bescherming

Moerenhout wijst erop dat de Vlaamse regering de middelen in handen heeft om de zwakke huurders wél te beschermen. "De huurpremie, dat is een compensatie voor zwakke huurders op de private huurmarkt, kan uitgebreid worden. Vandaag laat de Vlaamse regering deze huurders eerst vier jaar sukkelen op de private markt, alvorens ze hier aanspraak op kunnen maken."

Groen bracht vorige week nog aan het licht dat bijna 10.000 sociale woningen leeg staan. Indien de regering wil volhouden dat zij een sociaal gelaat heeft, dan zal zij volgens de partij dringend een sociaal beleid moeten voeren. "Op het moment dat armoedecijfers de hoogte inschieten en het voor de zwakste Vlamingen onmogelijk wordt om een dak boven hun hoofd te hebben, kan je als regering niet langer volhouden dat je beleid sociaal is. Deze Vlaamse regering is vandaag een asociale regering", besluit An Moerenhout.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...