Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Helft vakantiewoningen in Vlaanderen voldoet niet aan wettelijke veiligheidseisen

woensdag 10 juli 2013 10:39
Helft vakantiewoningen in Vlaanderen voldoet niet aan wettelijke veiligheidseisen

“Wie afwijkt van de regels, geniet toch de voordelen” 

De helft van de vakantiewoningen in Vlaanderen voldoet niet aan de wettelijke veiligheidseisen. De eigenaars die wel over een vergunning beschikken, genieten niet eens het commerciële en publicitaire voordeel. "De Vlaamse overheid blijft in gebreke", zegt de ombudsman woensdag in De Standaard.

Wie in Vlaanderen een vakantiewoning wil exploiteren, wordt onderworpen aan strenge voorwaarden betreffende brandveiligheid, onderhoud en hygiëne. "De controleurs tellen zelfs het aantal messen en vorken", luidt het in het rapport van de ombudsman. Na een uitgebreid bezoek krijgt de eigenaar al dan niet een vergunning. Wie niet over de nodige papieren beschikt, riskeert een bevel tot onmiddellijke stopzetting en een boete tot 25.000 euro.

Voordelen

Wie wél voldoet, kan een aantal commerciële voordelen genieten. Zoals een duidelijk herkenningsteken - een soort kwaliteitslabel voor toeristen dat vertrouwen moet opwekken en ook de graad van het aangeboden comfort vermeldt. "Maar dat voordeel stelt duidelijk niets voor", zegt Bart Weekers, de Vlaamse ombudsman. Hij kreeg in februari een klacht binnen van een vrouw die minutenlang moest scrollen op de sites eer ze haar eigen vergunde woning zag. In de lange lijst stonden ook, en zelfs vooral, niet-vergunde logies.

Vlaanderen vergunde tot nu toe ongeveer 800 vakantiewoningen en 14.000 huisjes doorlopen momenteel nog de procedure. Nog eens 11.000 op een totaal van 25.000 voldoen niet aan de voorwaarden. "Kortom, de meerderheid is volgens het decreet strafbaar", aldus Weekers, 'En toch beloont de Vlaamse overheid dergelijk fout gedrag. Want wie afwijkt van de regels, geniet blijkbaar toch de voordelen. En wie het decreet volgt, kan op zijn kin kloppen. Een compleet scheve relatie, met een Vlaamse overheid die jammerlijk in gebreke blijft." 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...