Helft van Vlamingen die verhuist, blijft in eigen gemeente

maandag 23 september 2019 16:00
Helft van Vlamingen die verhuist, blijft in eigen gemeente

Bron: Pixabay

“Vlaming is honkvast” 

Bijna één Vlaming op de twee die verhuist, doet dat binnen de eigen gemeente. Tien procent blijft zelfs in dezelfde buurt wonen, blijkt uit onderzoek van Steunpunt Wonen waarover De Standaard en Het Nieuwsblad eerder berichtten.

"De cijfers bevestigen het beeld dat de Vlaming honkvast is." De gemiddelde afstand bij een verhuizing bedraagt 11,5 kilometer. De meeste Vlamingen verhuizen naar de binnenstad of landelijke dorpskernen. Amper 1 procent verhuist over de taalgrens, 2 procent gaat in Brussel wonen.

Opgebouwd netwerk

"De studie bevestigt het beeld dat de Vlaming honkvast is en vaak maar enkele straten verderop gaat wonen", zegt onderzoeker Stijn Dreesen (KU Leuven) in de krant. "Vooral oudere koppels die hun woning willen verkopen omdat hun volwassen kinderen het huis uit zijn, zijn bereid te verhuizen maar niet te ver. Zij hebben een vriendenkring en netwerk opgebouwd en willen die graag behouden."

Hoe hoger opgeleid, hoe verder de Vlaming verhuist. Dat is nog duidelijker voor de nestverlaters, die na hun studies wegtrekken uit het ouderlijke huis en dichter bij Leuven, Brussel of Antwerpen verhuizen, waar er meer jobs zijn.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...