donderdag 13 juli 2017 09:30

“Meest kwetsbare groepen uitgesloten in plaats van ondersteund”
Daags voor de laatste ministerraad van de Vlaamse regering zijn N-VA en CD&V het nog oneens over het optrekken van de huurwaarborg van twee naar drie maanden. Minister Homans (N-VA) wil de maatregel doordrukken, maar CD&V eist sociale compensaties.
Sinds de zesde staatshervorming is Vlaanderen zelf bevoegd voor de regels op de huurmarkt. Minister Homans bereidde daarom een nieuw decreet voor. In het voorontwerp staat dat verhuurders van studio’s, appartementen of huizen voortaan een hogere waarborg mogen vragen. Nu bedraagt die maximaal twee maanden huur, maar Homans wil dat optrekken tot drie maanden.
Onaanvaardbaar voor CD&V
Toen het ontwerp in mei uitlekte via De Standaard, waarschuwde coalitiepartner CD&V meteen dat zo’n verhoging onaanvaardbaar zou zijn. De christendemocraten vrezen dat armere huurders bij het afsluiten van hun contract onmogelijk drie maanden waarborg en één maand huur kunnen neertellen. Volgens hen worden de meest kwetsbare groepen op de huurmarkt uitgesloten in plaats van ondersteund.
Meer zekerheid
Na weken discussie zijn N-VA en CD&V er nog altijd niet uit. In het voorstel dat morgen voorligt, gaat Homans nog steeds voor een waarborg van drie maanden. Volgens haar is die maatregel net sociaal in plaats van asociaal. De extra waarborg zou verhuurders immers meer zekerheid geven bij wanbetaling en huurschade. Dat kan hen overtuigen om hun pand te verhuren aan iets armere of minder evidente huurders.
Evenwicht
“Dit voorstel blijft voor ons onaanvaardbaar, tenzij er voldoende flankerende maatregelen worden genomen om zwakke huurders te beschermen”, zegt CD&V aan de vooravond van de ministerraad. Bij Homans valt te horen dat het uitgangspunt van het decreet “een mooi evenwicht tussen huurders en verhuurders” is. Maar hoe de regering dat evenwicht concreet moet invullen, daarover lopen de meningen sterk uiteen.
Opties
Mogelijk ligt de sleutel in de uitwerking van de huurpremie voor wie te lang op een wachtlijst voor een sociale huurwoning staat. Andere opties zijn een waarborglening van de overheid. Of een versterking van het bestaande huurgarantiefonds, waarop verhuurders een beroep kunnen doen wanneer hun huurder het nalaat om te betalen. “Dat CD&V en N-VA dit eerst maar onderling uitvechten”, klinkt het bij Open Vld.
(Bron: CIB Vlaanderen)