Honderden hoogbouwprojecten gepland in Londen

dinsdag 15 maart 2016 14:00

“Toenemend aantal woontorens” 

Sinds maart 2015 zijn in Londen meer dan honderd nieuwe hoogbouwprojecten gepland. Dat brengt het aantal hoge gebouwen in de pijplijn voor Londen op 436. De cijfers staan in een rapport van New London Architecture (NLA) en GL Hearn, dat onlangs is verschenen.
Het onderzoek van het onafhankelijk architectuurforum NLA en de vastgoedontwikkelaar en –investeerder GL Hearn gaat uit van gebouwen met minimaal twintig verdiepingen. Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd en gepubliceerd.

De onderzoekers hebben vastgesteld dat het aantal hoogbouwprojecten dat momenteel in uitvoering is in de afgelopen twaalf maanden is gestegen naar 89. Daarnaast zijn in totaal 223 plannen voor hoogbouw in Londen goedgekeurd, maar nog niet van start gaan. Nog eens 114 gebouwen wachten op goedkeuring of zijn nog in de ontwerpfase.

Clusters

Een belangrijk aantal geplande gebouwen maakt deel uit van grotere masterplannen, waarbij meerdere torens in clusters gegroepeerd staan. De borough Tower Hamlets doet voor het derde opeenvolgende jaar zijn naam eer aan: met 93 voorgestelde torens het stadsdeel met de meeste aankomende hoogbouw.

Andere stadsdelen waar veel hoogbouw zal verrijzen zijn volgens het rapport Greenwich (67 projecten), Barnet (23) en Croydon (18). In de City zullen een aantal torens verschijnen bij de bestaande cluster rond Leadenhall, waarvan de voorgestelde 1 Undershaft met 73 verdiepingen het hoogste gebouw in de City zal zijn.

De gemiddelde hoogte van Londens nieuwste hoogbouw is dertig verdiepingen. De onderzoekers zien een trend naar een toenemend aantal woontorens: 73 procent van de voorgestelde hoogbouw zou voornamelijk een woonfunctie krijgen. Het hoogste woongebouw zou City Pride in Tower Hamlets worden, dat 75 verdiepingen moet gaan tellen.

Discrepantie

Verrassend is echter het verschil in het aantal geplande projecten en het aantal daadwerkelijk opgeleverde hoogbouwprojecten in het afgelopen jaar: dat zijn er slechts 19. Of Londen de komende jaren te maken krijgt met een explosie aan hoogbouw, is maar de vraag.

De vraag op de woningmarkt is “verzacht”, aldus Peter Murray, voorzitter van NLA. Bovendien is het ontwikkelings- en investeringsrisico bij hoogbouw behoorlijk, volgens GL Hearn.

Volgens de NLA is hoogbouw acceptabel als het goed ontworpen gebouwen, op de juiste plaats en in goed gecoördineerde clusters betreft. Wel dringt de NLA aan op 3D computermodellen van heel Londen om beter zicht te krijgen op de impact van de hoogbouw. Het forum heeft zelf een aantal visualisaties laten maken van het toekomstige silhouet van Londen.

(Bron: Architectenweb.nl)


Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...