Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Huren steeds moeilijker

woensdag 04 december 2013 09:35
Huren steeds moeilijker

“Steeds meer mensen komen op huurmarkt terecht, met hogere prijzen tot gevolg” 

Niet alleen het kopen van een eigen woning wordt steeds zwaarder, ook huren wordt voor meer en meer mensen moeilijk. Dat blijkt uit cijfers van Century 21. Volgens de vastgoedspecialist zijn de huurprijzen van een appartement in 2013 met bijna vijftien procent gestegen.

In 2013 bedroeg de gemiddelde maandelijkse huurprijs van een appartement in België 740 euro. Dat is een stijging van 14,8 procent tegenover 2012 (631 euro). De gemiddelde maandelijkse huurprijs voor een huis bedroeg 825 euro, een stijging met 3,5 procent. Volgens Century 21 is het fenomeen van de stijgende huurprijzen vooral in Vlaanderen voelbaar.

De stijging is volgens de vastgoedspecialist een gevolg van een groeiend onevenwicht tussen vraag en aanbod. "Banken doen steeds moeilijker voor het verstrekken van een lening. Daardoor komen steeds meer mensen op de huurmarkt terecht, met hogere prijzen tot gevolg", aldus woordvoerster Sybille Colin. "Een steeds groter deel van de Belgische bevolking zal het almaar moeilijker krijgen om iets te kopen of te huren", waarschuwt Century 21.

Stabielere vastgoedprijzen

Wat de vastgoedprijzen betreft, stelde Century 21 een stabilisering vast van de markt in 2013. Ook voor 2014 wordt een verdere stabilisering verwacht. Voor de huizen was er een lichte prijsdaling (-2,81 procent), voor de appartementen een lichte stijging (3,04 procent) en voor de gronden eveneens een lichte stijging (2,97 procent). Er was een forse stijging (12 procent) van het aantal transacties. De gemiddelde verkooptijd daalde.

Opvallend, aldus het vastgoedbedrijf, is dat steeds meer Belgen een eigendom gaan kopen over de taalgrens of over de landsgrens, bijvoorbeeld in Zeeland. Dat geldt ook voor tweede verblijven: steeds meer Belgen verkiezen Spanje en Turkije boven de Ardennen of de kust. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...