Huren wordt de komende jaren gevoelig duurder

donderdag 24 november 2016 10:30
Huren wordt de komende jaren gevoelig duurder

“Hogere kosten inzake kwaliteitseisen en energienormen doorrekenen” 

Een woning huren wordt in de toekomst duurder. De koepelorganisatie van verhuurders overweegt een prijsstijging van 10 procent voor nieuwe huurcontracten, om hogere kosten te kunnen doorrekenen. Dat blijkt uit een bevraging bij 1.800 verhuurders waarover het VRT-programma "De vrije markt" bericht.

Momenteel zijn er in ons land 550.000 woningen op de private huurmarkt. De lage rente is een vloek voor spaarders, maar een zege voor wie geld wil investeren in vastgoed om het te verhuren. De voorbije jaren zijn er niet minder dan 90.000 huurwoningen bijgekomen.

Uit een bevraging van Invest Immo bij 1.800 verhuurders blijkt wel dat ze dikwijls teleurgesteld zijn in het rendement van hun investering. Driekwart van hen geeft aan dat ze de komende jaren verdere lastenverhogingen zullen doorrekenen aan hun huurders.

Regionalisering huurwet

"Het gaat niet enkel om de verwachte kosten, die andere kwaliteitseisen of energienormen met zich meebrengen. Tegen 2020 zal men bijvoorbeeld geen pand meer mogen verhuren waarvan het dak niet geïsoleerd is. Ook dubbele beglazing is verplicht intussen. Los daarvan vrezen verhuurders voor de gevolgen die de regionalisering van de huurwet zou inhouden", zegt Katelijne D'Hauwers, directeur van de Verenigde Eigenaars. "Een verhuurder haalt momenteel 3,27% rendement uit zijn investering, wat laag is in verhouding met de kopzorgen die verhuren met zich meebrengt."

Een prijsstijging van om en bij de 10% noemt D'Hauwers "zeker niet onrealistisch". "Al weten verhuurders maar al te goed dat een prijsstijging van die orde vaak zal leiden tot betalingsproblemen".

Betaalbaarheid

Joy Verstichele van het Vlaams huurdersplatform vreest voor de toekomstige betaalbaarheid van huurwoningen. "Als kosten van verhuurders gewoon worden doorgerekend in de huurprijs, dan creëren we een probleem van betaalbaarheid. Eén op de drie huurders houdt vandaag al niet genoeg over om menswaardig te kunnen leven, na het betalen van de huur."

(Bron: CIB Vlaanderen)


Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...