Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Huurders wonen kleiner dan eigenaars van woning

woensdag 05 november 2014 15:52
Huurders wonen kleiner dan eigenaars van woning

"Hoe langer hoe meer compacter gaan wonen" 

Uit een onderzoek van vastgoedorganisatie Century 21 Benelux blijkt dat huurders gemiddeld genomen kleiner wonen dan eigenaars. De gemiddelde bewoonbare oppervlakte van een huurwoning in Vlaanderen bedraagt momenteel 122 m², terwijl eigenaars doorsnee genomen in een huis van zo'n 134 m² wonen. "De huurmarkt geeft op dat vlak goed aan waar we naartoe evolueren", aldus Mathieu Verwilghen van Century 21 Benelux.

Century 21, de grootste vastgoedgroep van ons land, verzamelde de voorbije jaren heel wat cijfers over zowel de koop- als de huurmarkt. En dat levert interessante resultaten op. Wie in Vlaanderen een woning of een appartement huurt, blijkt zo een pak kleiner te wonen dan wie iets koopt. Om precies te zijn: huurders van een huis zijn 9 procent kleiner gehuisvest dan eigenaars van een woning. De bewoonbare oppervlakte van de gemiddelde huurwoning bedraagt zo volgens Century 21 122 m² anno 2014. Voor een koopwoning ligt dat op zo'n 134 m². Voor appartementen zijn de verschillen een stuk minder groot. Voor huurappartementen ligt de bewoonbare oppervlakte zo op 91 m². Voor gekochte appartementen ligt het gemiddelde op 92 m², of amper 1 m² groter.

Jonge tweeverdieners

"De huurmarkt geeft op dat vlak goed aan waar we naartoe evolueren", zegt Mathieu Verwilghen van Century 21 Benelux. "We zullen hoe langer hoe meer compacter gaan wonen. Door het toenemend aantal echtscheidingen zijn er veel meer eenoudergezinnnen en worden we onder meer geconfronteerd met kleinere gezinssamenstellingen. Maar er is eveneens een generatie opgestaan die er almaar minder behoefte aan heeft om groot te wonen. Ze hebben geen tijd meer voor het onderhoud en bovendien wil men naast goed wonen bijvoorbeeld ook nog af en toe op vakantie kunnen gaan."

Dat de huurmarkt in het algemeen kleinere panden te bieden heeft dan de koopmarkt, heeft volgens Century 21 Benelux ook met de toenemende interesse van jonge tweeverdieners te maken, die vooral voor verhuurders een interessant doelpubliek vormen: "Voor een investeerder zijn jonge tweeverdieners ideale huurders. En zo zijn er almaar meer. Ze hebben nog niet voldoende kapitaal bijeengespaard om te kunnen kopen, maar willen wel mooi wonen. Ze gaan dus huren, kunnen het ook betalen en gaan slim met hun geld om. De appartementen die gebouwd worden, zijn dan ook meer en meer afgestemd op dat jonge publiek."

Compacter

Maar of het nu om kopen of huren gaat, de Vlaming woont hoe dan ook almaar compacter. Als we alleen al de vergelijking maken tussen de woningen die Century 21 in 2013 en 2014 verkocht, dan constateren we dat de Vlaming anno 2014 12 procent kleiner woont dan in 2013 (van 153 m² naar 134 m²). Kijken we naar de huurmarkt en de woningen die daar zowel dit als vorig jaar werden aangeboden, dan zien we een verschil van 7 procent (van 131 m² naar 122 m²).

"We zijn voorzichtig als het om gemiddelden gaat, maar de cijfers bewijzen in elk geval dat we almaar compacter gaan wonen", zegt Mathieu Verwilghen van Century 21. "Eén van de factoren die een niet te onderschatten invloed op deze evolutie hebben, zijn de stijgende energiekosten. Een groot huis vreet energie. En dan durven de kosten wel al eens aardig op te lopen.

In vergelijking met heel wat andere landen woont de Vlaming echter nog steeds behoorlijk ruim, zo besluit de grootste vastgoedorganisatie van het land.

(Bron: Century 21)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...