Huurprijs winkelpanden keldert in steden

woensdag 22 augustus 2018 16:00
Huurprijs winkelpanden keldert in steden

“Online winkelen, langdurige werken en gebrek aan parkeergelegenheid als oorzaak” 

De huurprijzen van winkelpanden staan onder druk. Vooral in kleinere steden als Roeselare, Tongeren en Turnhout wordt hard gestreden om de huurder. Dat blijkt uit een rapport van Cushman & Wakefield, de grootste makelaar voor retailvastgoed, waarover De Tijd woensdag bericht.

Verschillende evoluties liggen aan de grondslag van die dalende huurprijzen, niet in het minst de opmars van e-commerce. Daarnaast spelen voetgangerszones, langdurige werken of een gebrek aan parkeergelegenheid mee. "Door die combinatie van factoren moeten eigenaars van winkels in de steden meer toegevingen doen om een huurder te houden of binnen te halen", zegt Boris van Haare, retail partner bij Cushman & Wakefield. In kleine steden zijn er prijsdalingen van 10 tot 30 procent.

Parkeergelegenheid

Op toplocaties als de Nieuwstraat in Brussel houden de prijzen voor de kleinere panden stand. In die grote steden zijn er wel belangrijke prijsdalingen van 15 à 30 procent voor grote winkeloppervlaktes.

Op de markt van de shoppingcenters en de retailparken buiten de stad zijn de prijzen nog stabiel. "Ze hebben het voordeel dat ze veel gemakkelijker bereikbaar zijn met de auto en voldoende en gratis parkeergelegenheid aanbieden", zegt Van Haare.

Reactie Unizo

Dat de prijzen van winkelpanden in handelskernen dalen, geeft zuurstof aan de handel en aan nieuwe ondernemers. Maar een prijsdaling alleen volstaat niet om de leegstand aan te pakken. Dat zegt ondernemersorganisatie Unizo in een reactie op het rapport van de gespecialiseerde vastgoedmakelaar Cushman & Wakefield.

Unizo vindt dat meer moet worden ingezet op de herbestemming van leegstaande handelspanden om onze gemeentekernen te versterken. "We moeten inzien dat heel wat leegstaande winkelpanden in onze centra nooit opnieuw een retailfunctie zullen krijgen. Willen we vermijden dat daardoor de levendige 'bedrijvigheid' uit onze kernen verdwijnt, dan moeten alle betrokkenen samen inzetten op andere invullingen voor deze panden", zegt Unizo-topman Danny Van Assche.

Unizo wil dat kernwinkelgebieden worden uitgebreid naar kerngebieden. "Zo kunnen winkelpanden bijvoorbeeld worden aangepast voor een dokterspraktijk, voor kleinschalige, niet hinderlijke maakbedrijven, voor (openbare) diensten aan burgers. Via ons initiatief 'Bedrijvige Kern' begeleiden we gemeenten hierin en bieden we hen tools aan."

Initiatieven gemeentebestuur

Mobiliteit speelt ook een rol. Het probleem van dure parkings en langdurige hinder door wegenwerken zijn belangrijke factoren, stelt Unizo. "Ondernemers kunnen zelf heel wat initiatieven nemen, maar vooral het gemeentebestuur heeft een belangrijke impact op de problematiek van leegstaande handelspanden. Steden en gemeenten moeten hun centra voor zowel bezoekers als ondernemers zo aantrekkelijk mogelijk maken, vooral voor kleinere steden is dit van cruciaal belang. Dat kan door begeleidende maatregelen te nemen die een goede bereikbaarheid garanderen en multifunctionele handelspanden mogelijk maken", besluit Van Assche.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...