Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Huurprijzen worden wel geïndexeerd, ondanks indexsprong

vrijdag 20 februari 2015 10:30
Huurprijzen worden wel geïndexeerd, ondanks indexsprong

“Logisch dat huurprijzen wel geïndexeerd worden” 

Het Nationaal Eigenaars en Mede-Eigenaars Syndicaat (NEMS) noemt het "evident" en "logisch" dat de federale regering de huurprijzen buiten de indexsprong houdt. Komt het toch tot een indexsprong voor de verhuurders, dan moet dat ook gelden voor het kadastraal inkomen, de brandverzekeringspremies en de bouwkosten, luidt het.

Het eigenaarssyndicaat wijst erop dat de indexering van de lonen en de huurprijzen niet zomaar vergelijkbaar is. Voor de huurprijzen kan het slechts eenmaal per jaar, op de verjaardag van het contract, en op basis van de gezondheidsindex. Met de spilindex kan het in principe om meerdere indexeringen per jaar gaan, al is er van hoge inflatie momenteel geen sprake.

Net daarom wordt de indexsprong trouwens her en der in vraag gesteld, merkt het eigenaarssyndicaat voorts op. "De federale regering is zich daar zonder twijfel van bewust en is daarom niet van plan de huurprijzen te treffen, waarvan de stijging sowieso beperkt zal zijn."

Bovendien laten de recente akkoorden tussen de sociale partners, die groen licht kregen van de regering, wel degelijk een beperkte loonstijging toe in bepaalde sectoren. "Wat zou dan een blokkering van de huurprijzen rechtvaardigen?", werpt het syndicaat op.

Zou het toch tot een indexsprong komen voor de huurprijzen, dan eisen de eigenaars tot slot dat dit ook zou gelden voor het kadastraal inkomen, voor de brandverzekeringspremies en zelfs voor de bouwkosten die volgens het syndicaat sneller stijgen dan de index.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...