Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Identieke woning in dreef 6,2 procent duurder dan in straat

donderdag 22 januari 2015 17:39
Identieke woning in dreef 6,2 procent duurder dan in straat

"Location, location, location" 

Volgens doctoraatsonderzoek aan de KU Leuven, op basis van gegevens uit de verkoopsdatabank van vastgoedmakelaar ERA, blijkt dat een soortgelijke woning in een 'dreef' 6,2 procent duurder is dan in een 'straat'. Dat werd gezegd op een persconferentie over de vastgoedmarkt. Ook blijkt dat hoe 'vierkanter' een perceel is, hoe hoger de prijs kan zijn. "Location, location, location", echoot onderzoeker Roel Helgers een bekende makelaarsleuze.

De KU Leuven ontwikkelde in samenwerking met de makelaar de ERA KU Leuven Vastgoedindex. In een "uitgebreide database" steken de transacties van ERA, met allerlei kwalitatieve kenmerken zoals oppervlakte, afwerking en ligging.

Door in de database soortgelijke woningen te vergelijken stootte Helgers op een aantal opvallende zaken, zoals over de invloed van de straatnaam - en daarbijhorende kenmerken - waarin een woning gelegen is. Als basis nam Helgers het neutrale 'straat'. Eenzelfde huis op een 'steenweg' blijkt 2 procent goedkoper te zijn. "Op een 'laan', met typisch mooie bomen en een fietspadje, betaal je 2,6 procent meer. Een huis op een plein kost 4 procent meer en voor een dreef loopt dat op tot gemiddeld 6,2 procent", stelt Helgers, die benadrukt dat het om gemiddelden gaat aangezien er ook verschillen bestaan tussen steenwegen of dreven onderling.

Perceel

Een volgende vraag die Helgers zich stelde was of een woningprijs zich verhoudt tot andere woningen in de buurt. Op dat vlak merkte hij dat de prijs van kleine woningen wordt opgedreven door grote woningen in de buurt, en vice versa, wat neerkomt op een nivellering van de prijs.

Vervolgens keek de onderzoeker ook naar de geografische vorm van een perceel. Hoe meer vierkant een perceel is, hoe duurder het is tegenover bijvoorbeeld een langgerekt perceel, was de hypothese. Een nagenoeg vierkant perceel van 700 m² bleek 12,5 procent duurder dan een langgerekt perceel met hetzelfde type huis erop. Voor het gebouw op het perceel zelf bleek dezelfde logica te gelden, al was het verschil kleiner, zijnde 1,25 procent. Het prijseffect is wel kleiner voor grotere percelen. "Waar ruimte schaars is, is het belangrijk dat de schaarse ruimte op een goede manier verdeeld is", aldus Helgers.

Volgens de KU Leuven-onderzoeker zijn het intuïtieve elementen, maar konden ze voor het eerst worden becijferd. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...