Ieder huis energiezuinig tegen 2050

woensdag 16 september 2015 13:30
Ieder huis energiezuinig tegen 2050

“Stappenplan om slim te renoveren” 

De Vlaamse regering en de bouwsector slaan de handen in elkaar: tegen 2050 willen ze alle woningen in Vlaanderen energiezuinig maken. De energiepremies worden hervormd. En wie een huis koopt, zal een stappenplan krijgen om het slim te renoveren. Dat zijn enkele speerpunten in het Renovatiepact van de Vlaamse ministers Annemie Turtelboom (Open Vld), Liesbeth Homans (N-VA) en Joke Schauvliege (CD&V) waarover Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag schrijven.

Meer dan de helft van onze woningen is voor 1970 gebouwd. Een groot deel daarvan heeft nog geen dakisolatie of dubbele beglazing. Daar wil de Vlaamse regering verandering in brengen met een ‘Renovatiepact’. Tegen 2050 willen ze alle woningen in Vlaanderen energiezuinig maken. Concreet betekent dit dat elk huis of appartement tegen dan even zuinig moet zijn als eentje dat nu neergepoot wordt (technisch gezien is dit een E60-score).

Stappenplan

Er wordt daarbij gewerkt aan een hulptool voor wie wil renoveren. Wie nu een huis of een appartement koopt, krijgt een EPC-certificaat met daarop de E-score die je vertelt hoeveel energie het momenteel verbruikt. Wat echter ontbreekt is een leidraad, een handleiding zeg maar, van hoe je dat huis energiezuiniger kan maken. Daarom zullen nieuwe eigenaars in de toekomst een stappenplan krijgen dat je helpt om te renoveren. Er komt ook een woningpas met daarin een overzicht van de staat van de woning.

Reactie

De sp.a is tevreden dat de Vlaamse regering een plan van aanpak aankondigt voor de energierenovatie van het gebouwenpatrimonium, maar Vlaams parlementslid Rob Beenders is bezorgd om de weg die de regering wil inslaan met de isolatiepremies.

Vandaag laten de ministers Annemie Turtelboom (Open Vld), Liesbeth Homans (N-VA) en Joke Schauvliege (CD&V) verstaan dat ze de kaart van de totaalrenovaties willen trekken. “Dat is goed, maar het zou compleet verkeerd zijn om mensen die enkel budget hebben om gefaseerd te investeren in de kou te laten,” stelt Beenders."De Vlaamse regering moet élke Vlaming stimuleren om te investeren in energie-efficiënte maatregelen zoals dakisolatie, muurisolatie of hoogrendementsglas, en niet alleen degenen die geld hebben voor een totaalaanpak. Zo niet gaan we net minder investeringen in isolatie krijgen", voorspelt Rob Beenders.

Hervorming energiepremies

In economisch moeilijke tijden is het voor heel wat Vlaamse gezinnen financieel onmogelijk om naast de aankoop van een woning tegelijk te investeren in een totaalaanpak op vlak van energie-efficiëntie, zegt de sp.a'er. Hij klaagt aan dat minister Turtelboom bij het begin van de legislatuur een hervorming voor de energiepremies aankondigde, maar dat er vandaag nog steeds geen concrete invulling bestaat. Deze onduidelijkheid is nefast voor Vlamingen die investeringen plannen en niet weten of ze hier nog een beroep op zullen kunnen doen, luidt het.

Sp.a pleit voor een hogere premie wanneer men kiest voor een totaalaanpak, want dat is inderdaad zinvol, maar kleine investeringen moeten nog steeds kunnen genieten van een premie. Het kan niet de bedoeling zijn dat deze Vlaamse regering enkel de vermogende Vlamingen subsidieert, besluit Beenders.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...