Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Indexsprong huurprijzen - meningen verdeeld in Vlaamse parlement

dinsdag 03 maart 2015 17:00
Indexsprong huurprijzen - meningen verdeeld in Vlaamse parlement

"Kwestie van sociale rechtvaardigheid" 

De CD&V-fractie in het Vlaams parlement blijft vasthouden aan de vraag naar een indexsprong voor de huurprijzen waardoor de indexaanpassing overgeslagen wordt. Fractieleider Koen Van den Heuvel zegt dat dat een kwestie van sociale rechtvaardigheid is en roept Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) op om "de dreigende taal aan het adres van de coalitiepartners" achterwege te laten.

Federaal CD&V-vicepremier zei twee weken terug al dat samen met de lonen ook de huurinkomsten een indexsprong moesten ondergaan. Hij kreeg tegenwind van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA), die stelt dat dit een Vlaamse bevoegdheid is en dat het niet-indexeren van de huur niet in het Vlaams regeerakkoord staat.

Dinsdag zei Homans dat het regeerakkoord zou worden opengebroken als aan de index voor huurprijzen wordt getornd. Maar de CD&V-fractie in het Vlaams parlement blijft vasthouden aan de indexsprong voor de huur.

Bevoegdheid

"We wachten natuurlijk het ingewonnen advies af, maar loon- en huurinkomsten worden al decennialang op dezelfde manier behandeld; ook bij de indexsprongen in de jaren '80. Huurprijzen zijn trouwens gekoppeld aan de gezondheidsindex. Wonen is weliswaar een Vlaamse bevoegdheid, maar ons inziens maakt het aspect van de huurprijzen deel uit van het federale inkomensbeleid. Het zou zeer merkwaardig en onrechtvaardig zijn als dat nu doorbroken wordt", zegt Van den Heuvel.

Het argument als zou de indexsprong voor de huurprijzen niet in het regeerakkoord staat, gaat voor de CD&V-fractieleider niet op. "Ook de indexsprong voor de lonen van de Vlaamse ambtenaren staat niet in het Vlaamse regeerakkoord, maar wordt door N-VA fel bepleit. Dergelijk opbod brengt een vergelijk niet dichterbij. Integendeel. Het creëert het risico dat alle regeringswerk erdoor wordt besmet".

Huurmarkt

CD&V pleit naar eigen zeggen "voor een versnelde uitbouw van de nieuwe Vlaamse woonbevoegdheden om enerzijds de huurder te versterken, en anderzijds de verhuurder te stimuleren zijn huurwoning kwalitatief op te waarderen en op de markt te brengen".

"De realiteit is dat we op dit moment amper 5 procent van het Vlaamse woonbudget investeren in de private huurmarkt via huursubsidies en renovatiepremies. We moeten uitzoeken of de bestaande instrumenten om zowel huurders als verhuurders te ondersteunen niet moeten bijgestuurd of uitgebreid worden. Pas dan kunnen we een beleid ontwikkelen dat tot een verruiming van de private huurmarkt leidt. Het al dan niet doorvoeren van een indexsprong zal dan het verschil niet maken", zegt CD&V-parlementslid Katrien Partyka.

"Het gaat niet op om in dit dossier de huurder en verhuurder tegen elkaar uit te spelen, terwijl het een en/en-verhaal is. Ook de polarisatie rond het al dan niet openbreken van het regeerakkoord brengt ons geen stap dichter bij een oplossing waarvan zowel de huurder als de verhuurder beter worden. Die dreigende taal aan het adres van de coalitiepartners moet achterwege blijven", zegt fractieleider Van den Heuvel.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...