Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Investeren in Vlaanderen wordt eenvoudiger, sneller en goedkoper

donderdag 25 april 2013 13:56
Investeren in Vlaanderen wordt eenvoudiger, sneller en goedkoper

“Integratie van milieu- en stedenbouwkundige vergunningen” 

De Vlaamse regering heeft vrijdag een belangrijke stap gezet voor de invoering van een omgevingsvergunning. Die vergunning moet de bestaande milieu- en stedenbouwkundige vergunningen integreren. Ze moet ervoor zorgen dat investeringsprojecten in Vlaanderen in de toekomst, wellicht in 2014, sneller, eenvoudiger en goedkoper vergund kunnen worden.

Oud zeer

Het is een oud zeer: investeerders die een bedrijf willen opstarten of uitbreiden of overheden die een nieuwe weg of zwembad willen bouwen, klagen over de lange, dure en soms onzekere administratieve weg die ze moeten afleggen voor ze over alle vergunningen beschikken. De bedrijfswereld klopt daarom al jaren op dezelfde nagel: maak werk van snellere en eenvoudigere procedures en zorg voor de integratie van de bouw- en milieuvergunning. Daar zal weldra ook effectief werk van gemaakt worden. De kabinetten van milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) en minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) werkten namelijk een nieuwe regeling uit.

Wat gebeurt er concreet? Projecten waar een bouw- en milieuvergunning voor nodig is, moeten maar één aanvraag indienen en één procedure doorlopen. Op die manier worden tegenstrijdige adviezen vermeden en wordt de beslissingstermijn korter. "Een gewone procedure zal voortaan 120 dagen duren, een vereenvoudigde procedure 60 dagen", aldus Schauvliege. Omdat de milieueffectenrapportage samen met de vergunningsaanvraag zal lopen, wordt de procedure in bepaalde gevallen met maanden ingekort.

Permanente vergunning

De vergunning wordt ook permanent, terwijl de huidige milieuvergunning voor 20 jaar geldt en de uitbater daarna telkens een nieuwe vergunning moet aanvragen. De permanente vergunning wordt ook kosteloos. Nu kost een doorsnee vergunningsaanvraag al snel 4.000 euro. "Een permanente vergunning verhoogt de rechtszekerheid. Maar het betekent niet dat er geen controles of evaluaties meer zullen zijn. Alleen zal het de overheid zijn die naar de vergunningshouders moet stappen in plaats van omgekeerd", aldus Schauvliege.

Het ontwerpdecreet rond de omgevingsvergunning vertrekt nu naar de verschillende adviesraden. Die hebben 45 dagen om advies te geven. Later moet de tekst ook nog naar de Raad van State en nadien wacht ook nog de behandeling in het parlement. Minister Schauvliege hoopt om de omgevingsvergunning zoals gepland in 2014 te kunnen invoeren. "We rekenen er natuurlijk op dat iedereen die in het verleden kritiek had op het uitblijven van de omgevingsvergunning er ook zal voor zorgen dat het snel wordt goedgekeurd", aldus minister-president Kris Peeters.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...