Is een brandverzekering altijd verplicht

woensdag 16 december 2015 14:00
Is een brandverzekering altijd verplicht

“Geen verplichting, wel een verantwoorde keuze” 

Een brandverzekering is, in tegenstelling tot een autoverzekering, vooralsnog niet bij wet verplicht in België. Toch kiezen heel wat woningeigenaars (95%) en -huurders (90%) voor de zekerheid van een brandverzekering. Jezelf beschermen tegen de vaak hoge kosten van brand, storm, waterschade en vandalisme is gewoon een verstandige keuze.

Verplichtende omstandigheden voor een brandverzekering

In sommige gevallen is een brandverzekering wel verplicht, in die zin dat het kopen of huren van een woning anders niet mogelijk is. Een bankinstelling kan bijvoorbeeld je hypothecaire lening weigeren als je geen brandverzekering afsluit. Ook een verhuurder kan op dezelfde basis een huurder weigeren. Vanuit dat oogpunt is een brandverzekering natuurlijk een logische vereiste: het is de beste manier, zowel voor de geldverstrekkers als verhuurders, om respectievelijk hun inkomsten en eigendom te beschermen. Hoewel het afsluiten van een brandverzekering dus niet bij wet geregeld is, kunnen de hoge percentages hierboven gemakkelijk verklaard worden.

Bescherming voor jou als koper

Dat instellingen en verhuurders het risico op hoge kosten willen dekken, is begrijpelijk. Maar ook voor jou als koper biedt een brandverzekering heel wat zekerheden. Voor een relatief kleine som per maand zijn zowel je woning als je inboedel beschermd, en dat is toch een hele geruststelling. Brandschade brengt namelijk vaak erg hoge kosten met zich mee. Gelukkig heb je met een brandverzekering te allen tijde een financieel valscherm om je hiertegen te wapenen. Ook voor jou als koper zijn de voordelen met andere woorden aanzienlijk.

Onthoud vooral dat een brandverzekering afsluiten helemaal geen wettelijke verplichting is, maar dat er zich toch verplichtende omstandigheden kunnen voordoen. En dat is logisch. Iedereen wil namelijk zijn investering beschermen, of je nu een bankinstelling, verhuurder of eigenaar bent. Ook je meubels en persoonlijke goederen zijn beschermd met een brandverzekering en dat is natuurlijk een hele geruststelling.

(Bron: Bouw en Wonen)


Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...