Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Juni topmaand voor hypothecaire kredieten

donderdag 10 juli 2014 10:39
Juni topmaand voor hypothecaire kredieten

“Wij hebben een stijging genoteerd in aantal en in gemiddeld bedrag” 

In juni zijn in België aan particulieren 26.673 nieuwe hypothecaire kredieten, inclusief herfinancieringen, verstrekt. Dat is het hoogste aantal dit jaar, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Ook opvallend is dat het gemiddelde bedrag per krediet met 114.000 euro op het hoogste peil sinds september 2010 ligt.

Tot nog toe werden dit jaar opvallend weinig woningleningen toegekend. In februari waren het er bijvoorbeeld maar 16.622, het laagste aantal in minstens zeven jaar. In mei lag het aantal met 20.777 woningleningen al hoger. In juni noteerde de NBB een duidelijke opstoot met 26.673 nieuwe kredieten voor een totaalbedrag van ruim 3 miljard euro, het hoogste cijfer in een jaar.

Lage rentevoeten

Bij Belfius bank bevestigt men alvast de opwaartse trend. "Wij hebben een stijging genoteerd in aantal en in gemiddeld bedrag", zegt woordvoerster Ulrike Pommée. De verklaring ligt volgens de bank in de historisch lage rentevoeten. De Europese Centrale Bank verlaagde begin juni de basisrente naar 0,15 procent en maakte de depositorente negatief. Daardoor moeten banken betalen om hun cashoverschotten bij de ECB te deponeren.

De forse toename in juni maakt de lage hypothecaire kredietverstrekking dit jaar wel nog niet goed. In de eerste helft van dit jaar werden 120.837 woonleningen verstrekt, tegen 156.722 stuks in de eerste zes maanden van 2013. Ook het totale bedrag aan woonkredieten lag dit jaar met 13 miljard euro een stuk onder de 16,3 miljard van begin vorig jaar.

De Nationale Bank nuanceert. "Voor de eerste zes maanden van dit jaar wordt een belangrijke daling vastgesteld ten aanzien van de overeenkomstige periode van vorig jaar. Het is nog te vroeg om de evolutie in juni als een duurzame heropleving te beschouwen."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...