Kasteel van Argenteuil staat te koop

donderdag 10 oktober 2019 10:00
Kasteel van Argenteuil staat te koop

Bron: Pixabay

“Vraagprijs van minstens 20 miljoen euro” 

Het kasteel van Argenteuil, ooit de residentie van koning Leopold III, staat opnieuw te koop. Dat schreef De Tijd woensdag. Verkoper is de excentrieke Waalse zakenman Jean-Marie Delwart (80), de vroegere topman van de beursgenoteerde holding Floridienne en een nazaat van Ernest Solvay. Hij verwierf het kasteel vijftien jaar geleden voor "amper" 7,8 miljoen euro. Nu zou de vraagprijs minstens 20 miljoen euro bedragen. Het wordt daarmee één van de duurste woningtransacties voor ons land.

Argenteuil kende een turbulente geschiedenis. Voor koning Leopold III en zijn tweede vrouw Lilian Baels was het ruim veertig jaar een gouden kooi, schrijft De Tijd. Alle opeenvolgende regeringen wilden de gevallen koning zo veel mogelijk uit het zicht. Leopold III gebruikte Argenteuil als uitvalsbasis voor zijn exotische reizen en museum voor zijn reissouvenirs.

Memoriaal

Na het overlijden van Leopold III in 1983 en prinses Lilian in 2002 droomden hun kinderen ervan om van Argenteuil een memoriaal ter ere van hun vader te maken. Maar dat zag de overheid niet zitten. Het kasteel werd daarop helemaal leeggehaald -zelfs de klinken zouden verdwenen zijn- waarna de regering besloot om het domein van 140 hectare in 2004 openbaar te verkopen.

Delwart kocht het en organiseerde er bijeenkomsten van zijn stichting (Foundation Delwart), die aan ecologisch onderzoek doet. Maar volgens De Tijd wegen de onderhoudskosten en dringt een miljoenenrenovatie zich op.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...