Kwart minder hypothecaire kredieten aangevraagd in januari

maandag 07 maart 2016 09:30
Kwart minder hypothecaire kredieten aangevraagd in januari

“Vastgoedmarkt in België nog steeds stabiel” 

In januari zijn een kwart minder hypothecaire kredieten aangevraagd dan in januari vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Er werden vooral minder renovatiekredieten aangevraagd, terwijl de kredieten voor de aankoop van een woning en de bouwkredieten status quo bleven of licht stegen.

In de eerste plaats verwijst BVK naar de daling van de renovatiekredieten, een gevolg van nieuwe, strengere regels voor een lager btw-tarief. Een woning moet nu minstens 10 in plaats van 5 jaar oud zijn om een verlaagd btw-tarief van 6 procent te krijgen bij renovatie.

Ten tweede waren er in januari ook minder aanvragen voor een herfinanciering van de lening. De massale herfinancieringsgolf van de laatste twee jaar lijkt op zijn einde te lopen, al zijn de cijfers nog altijd hoog.

Volgens secretaris-generaal Ivo Van Bulck van BVK is de vastgoedmarkt in België nog steeds "vrij stabiel", en wordt er voldoende gekocht en verkocht. "Het zijn goede, normale cijfers", besluit hij.

Minder bouwvergunningen 

Nog uit nieuwe cijfers van de federale overheidsdienst Economie, blijkt dat er in 2015 bijna 15 procent minder bouwvergunningen werden uitgereikt dan in dezelfde periode van 2014. Tijdens de eerste elf maanden van vorig jaar werden in België vergunningen uitgereikt voor de bouw van 43.958 woningen (eengezinswoningen en flats).

Hoewel de daling fors is, zit er toch enigszins een positieve trend achter. Het grote verschil met 2014 lag immers in de eerste jaarhelft, toen er een verschil van een derde werd opgetekend. Sindsdien ligt het aantal vergunde woningen hoger in 2015 dan in 2014. Van juli tot en met november bijvoorbeeld, werden vorig jaar bijna 21.000 bouwvergunningen uitgereikt, tegen ruim 17.000 in dezelfde periode in 2014.

De piek in de eerste maanden van 2014 was het gevolg van de strengere energie-eisen die begin dat jaar waren ingevoerd in Vlaanderen. Vele gezinnen hadden nog snel een aanvraag ingediend om nog onder de oude eisen te vallen, en die aanvragen werden begin 2014 gevalideerd door de gemeenten.

Het aantal vergunningen voor renovaties zit lichtjes in de lift. Tot en met november werden er 26.607 vergunningen uitgereikt voor verbouwingen van woongebouwen in België, tegen 25.444 in dezelfde periode in 2014. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...