woensdag 07 februari 2018 15:00

“Nog steeds profiteren van lage rente”
Een kwart van de woonkredieten bij BNP Paribas Fortis gaat naar zogenaamde 'millenials', dat zijn mensen jonger dan 35 jaar. Het aantal kredieten aan die groep steeg de afgelopen vijf jaar met 26 procent. Alleenstaanden en eenoudergezinnen staan in voor dertig procent van alle woonkredieten bij BNP Paribas Fortis, terwijl de 55-plussers goed zijn voor één krediet op tien. Dat blijkt uit de jaarlijkse balans van de vastgoedsector die men opmaakt naar aanleiding van Batibouw. Dat er aan het enthousiasme van particulieren en investeerders voor vastgoed maar geen einde lijkt te komen, was daarbij een onvermijdelijke vaststelling.
De prijzen van vastgoed in België gaan al jaren in stijgende lijn: een gemiddeld huis kost intussen al 240.451 euro en een gemiddeld appartement 215.440 euro. Dat is ongeveer 9 procent meer dan in 2013. Maar in diezelfde periode daalde de gemiddelde vaste rentevoet van 3,64 procent tot 2,07 procent. Dat helpt dus om het woonkrediet betaalbaar te houden.
Millenials
Marktleider BNP Paribas Fortis ziet nog altijd een stijgende vraag naar vastgoed. Vorig jaar werd in België in totaal voor 31 miljard euro aan hypothecaire kredieten verstrekt, voor het vierde opeenvolgende jaar een record.
Opmerkelijk is dat de kredietnemer bij BNPP Fortis verjongt: hij was in 2017 gemiddeld 38,2 jaar tegen 39 jaar in 2016. Een kwart van de nieuwe woonkredieten werd verstrekt aan min-35-jarigen. Het bedrag dat zij lenen ligt iets hoger dan gemiddeld (181.559 euro), maar met een maandelijkse aflossing van gemiddeld 851 euro (36 procent van hun totale inkomen), blijft het risico beperkt, meent de bank. Terwijl 64% van de vastgoedkopers jonger dan dertig voor een bestaande woning kiest, opteert 18% voor een nieuwbouw, hetgeen 7% meer is dan het jaar voordien.
Babyboomers
Maar ook 55-plussers profiteren massaal van de lage rente: hun aantal steeg bij BNPP Fortis met 7 procent tegenover 2016. Het spaarboekje brengt minder op en dus verkiest deze groep te beleggen in vastgoed, bijvoorbeeld een tweede verblijf. De 55-plussers lenen opvallend korter (minder dan tien jaar) en aan een lage quotiteit (gemiddeld 57 procent). Die kredieten waren vooral bestemd voor vastgoedaankopen (47%) en renovaties (25%).
Door de lage rente wint ook de variabele rente weer meer aan meer aan belang. In 2017 koos 15 procent van de kredietnemers bij BNPP Fortis voor een variabele rentevoet, een verdubbeling tegenover 2016. De overgrote meerderheid (85 procent) blijft echter een vaste rentevoet verkiezen, waarvan meer dan de helft met een looptijd tussen zestien en vijfentwintig jaar.
Toekomstperspectief
Qua vooruitzichten voor 2018 verwacht BNP Paribas Fortis een lichte groei van de vastgoedmarkt, nog altijd ondersteund door lage rentetarieven: "De belangrijkste redenen waarom de Belgen zich naar de vastgoedmarkt begeven, zijn het herwonnen vertrouwen in de economie en de nog altijd zeer lage rente", weet Sébastien Degand, verantwoordelijke kredieten aan particulieren bij BNP Paribas Fortis. Voor 2018 wijzen verschillende factoren in de richting van rentestijging, maar als die er inderdaad zou komen, zal ze wellicht gematigd zijn.
Doordat de rente in historisch opzicht nog altijd erg laag staat, verwacht BNP Paribas Fortis ook dus opnieuw een lichte groei van het aantal vastgoedtransacties in 2018. Vorig jaar was er al een stijging met ongeveer 1 procent. Voor Vlaanderen wordt wel rekening gehouden met een vertraging in de eerste jaarhelft. "Op 1 juli verandert de regelgeving rond de registratierechten en dus houden we er rekening mee dat sommigen tot dan gaan wachten om te kopen", aldus Degand.
(bron: Belga)