Lage rente doet Belgische woningprijzen dit jaar met 1 procent stijgen

donderdag 03 maart 2016 11:00
Lage rente doet Belgische woningprijzen dit jaar met 1 procent stijgen

“Extreem gunstige financieringscondities, matig economisch herstel en dalende werkloosheid” 

De woningenprijzen (huizen en appartementen) in België zullen dit jaar met 1 procent en volgend jaar met 2 procent stijgen. Dat voorspelt althans kredietbeoordelaar Standard & Poor's in een nieuw rapport over de Europese vastgoedmarkt. De aanhoudend zeer lage rente die lenen zeer goedkoop maakt, stimuleert de woningenmarkt en dus de prijzen.

Volgens de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat was er in 2015 een stabilisering van de huizenprijzen (+0,1 procent), terwijl de gemiddelde prijs van een flat 1,9 procent steeg. 2016 en 2017 worden volgens S&P dus betere jaren voor de Belgische vastgoedmarkt, met dank aan de "extreem gunstige financieringscondities". Ook "een matig economisch herstel" en dalende werkloosheid spelen een gunstige rol.

Europese vastgoedmarkt

De wijzigende woonfiscaliteit in zowel Wallonië als Brussel drukt daarentegen de verwachte prijsstijging. In Wallonië is de woonbonus vanaf dit jaar vervangen door een wooncheque, een geïndividualiseerd belastingvoordeel berekend op basis van het aantal kinderen en het inkomen. In Brussel gaat de woonbonus in 2017 op de schop en komt er in de plaats een korting op de registratierechten.

Elders in Europa verwacht S&P veelal een snellere stijging van de woningenprijzen dankzij de lage rente en het economisch herstel. Vooral in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland rekent het ratingbureau op een flinke prijsstijging, met plussen van 5 procent dit jaar. Alleen in Frankrijk voorspelt S&P dit jaar een stagnering, omdat veel huizen hier nog altijd relatief hoog zijn geprijsd. Voor Nederland verwacht S&P dit jaar een stijging van 3 procent.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...