Lagere woonbonus deert huizenmarkt niet

maandag 12 oktober 2015 09:00
Lagere woonbonus deert huizenmarkt niet

“Markt blijft overeind door lage rente” 

De daling van de woonbonus heeft nagenoeg geen gevolgen voor de huizenmarkt. Een reden daarvoor is ongetwijfeld de lage rente, aldus Deredactie.be vrijdagavond. Op 1 januari 2015 is het totaalbedrag dat mensen, die een huis of appartement kopen, kunnen aftrekken van de belastingen gedaald. Bovendien wordt in de nieuwe regeling gewerkt met een vast voordeelpercentage van 40 procent, ongeacht het inkomen.

Begin dit jaar werd voorspeld dat de verkoop van huizen en appartementen zou stilvallen en de prijzen zouden dalen, maar dat blijkt dus niet waar te zijn. Van januari tot september is het totale aantal vastgoedtransacties in Vlaanderen zelfs met ruim 6 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Oorzaak

Een belangrijke verklaring voor het feit dat de markt probleemloos overeind blijft, is ongetwijfeld de lage rente, aldus Deredactie.be. De gemiddelde rente voor wie een lening op 20 jaar neemt met een vaste rentevoet is de voorbije jaren aanzienlijk gedaald, tot in sommige gevallen 2 procent.

Tot slot zijn ook de prijzen niet gedaald. Voor de huizen is er een stabilisering, de appartementsprijzen zijn de voorbije maanden met ongeveer 2 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...