'Lelijkste gebouw Gent' krijgt nieuwe functie

donderdag 05 november 2015 13:30
'Lelijkste gebouw Gent' krijgt nieuwe functie

“Grote variatie aan appartementstypes met terrassen” 

De Belgacomtoren in Gent, een 50 meter hoog gebouw uit de jaren zeventig dat ooit verkozen werd tot ‘lelijkste gebouw van Gent’, wordt omgebouwd tot een woontoren. Rond het voorgebouw komt een nieuwe schil als een mantel op het bestaande gebouw, zo blijkt uit de voorstelling van het winnende ontwerp van een architectuurwedstrijd.

Van het voormalige RTT-gebouw, dat in de jaren zeventig ontworpen werd door Geo en Dirk Bontinck, wordt het hoofdgebouw al enkele jaren ingenomen door enkele stadsdiensten.

Het gebouw werd ooit als “lelijkste gebouw van Gent” verkozen en tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 lanceerden meerdere partijen voorstellen om de toren een nieuw leven te geven.

Wedstrijd

In december vorig jaar werd een architectuurwedstrijd gelanceerd. Het ontwerp van Coussée en Goris architecten haalt het nu van vier andere kandidaten. Het winnende architectenteam bouwt overigens ook de nieuwe stadsbibliotheek De Krook. “In hun voorstel behoudt het team Coussée en Goris architecten het voorgebouw en voegen er zogenaamde enten aan toe”, verduidelijkt schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar (SP.A). “Rond die enten wordt een nieuwe schil opgespannen, als een mantel om het bestaande gebouw. Zo ontstaat een geplooide gevel, die een nieuw lichtspel doet ontstaan.”

Het gebouw krijgt een grote variatie aan appartementstypes met terrassen. Een achterliggende vleugel, momenteel een technisch ‘bunker’, zal plaatsmaken voor een nieuw bouwblok, dat beter moet aansluiten met de huidige bebouwing in de omgeving. Aan de voorkant wordt het maaiveld uitgevlakt tot het niveau van de Keizer Karelstaat, waar horeca en een hotel-lobby op zullen uitgeven. Aan de kant van de Nederschelde wordt het Veermanpark 2.000 vierkante meter groter, er komt ook een wandelpad langs het water.

De verbouwing van het hoofdgebouw is gepland voor 2020.

(Bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...