Leuven heeft duurste woningen, Kortrijk de goedkoopste

woensdag 08 juni 2016 11:30
Leuven heeft duurste woningen, Kortrijk de goedkoopste

“Opvallend is dat de prijs voor appartementen in sommige steden nu al de prijs voor woningen overstijgt” 

Leuven heeft de duurste woningen van Vlaanderen, Kortrijk de goedkoopste. Antwerpen heeft de duurste villa's en de goedkoopste appartementen, Brugge dan weer de duurste appartementen. Dat blijkt uit het rapport "Centrumsteden in evolutie, editie 2016" van Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld).

Gemiddeld stegen sedert 2005 de prijzen van woonhuizen en appartementen in de centrumsteden met 56 procent en de prijzen van de villa's met 30 procent, al zijn er ook heel wat individuele verschillen te noteren.

Als we de reële prijzen van 2014 analyseren, valt het op dat Leuven met een gemiddeld bedrag van 312.000 euro veruit de duurste van alle dertien centrumsteden is voor de categorie gewone woonhuizen. Leuven komt met die prijs nog voor grootsteden als Antwerpen en Gent. In deze drie steden stijgen de woningprijzen drie maal zo snel als de inkomens. In vergelijking met 2013 stijgen de prijzen van de woonhuizen in Sint-Niklaas, met 7,5 procent, en in Genk, met 3,8 procent, het meest van alle centrumsteden.

Diverse factoren

Wie de duurste villa wil kopen, moet in Antwerpen wezen, met gemiddeld zo'n goeie 492.000 euro op de spaarrekening. Het duurste appartement vind je dan weer in Brugge, voor een gemiddelde prijs van 239.000 euro. Wie het goedkoopst wil kopen kan voor een woonhuis terecht in Kortrijk voor 182.000 dat Roeselare, met een gemiddelde van 184.000 euro voorbijstak. Voor de goedkoopste villa's van de centrumsteden kan je terecht in het Limburgse Genk. Appartementen zijn ook het goedkoopst in Kortrijk met een gemiddelde prijs van 180.000 euro.

Opvallend is dat de prijs voor appartementen in sommige steden nu al de prijs voor woningen overstijgt. Dat is het geval in onder andere Roeselare, Oostende en Aalst.

Het is nog belangrijk om te benadrukken, zegt Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem, dat de prijzen afhangen van heel wat factoren zoals grootte, omgeving en bouwkwaliteit.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...