Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Leuven plant bouw van 600 tot 700 nieuwe woningen op ziekenhuissite in stadscentrum

vrijdag 07 februari 2014 17:15
Leuven plant bouw van 600 tot 700 nieuwe woningen op ziekenhuissite in stadscentrum

“Volledige project vermoedelijk pas tegen 2030 afgewerkt” 

In haar ontwerp-masterplan voor de Hertogensite, een 6 ha groot gebied tussen Brusselsestraat, Minderbroedersstraat en Kapucijnenvoer, voorziet de stad Leuven de bouw van 500 tot 600 nieuwe woonentiteiten en een woonzorgcentrum met 120 tot 150 plaatsen. Het gebied is eigendom van de KU Leuven en komt over enkele jaren leeg te staan als de laatste ziekenhuisactiviteiten naar UZ Gasthuisberg verhuisd zijn.

Naast de vele woonentiteiten is er ook veel ruimte voorzien voor groen. Zo wordt de Dijle opengelegd met erlangs een groene oever. De mogelijkheid om de site van energie te voorzien met een eigen warmtenet wordt bestudeerd. Er is verder veel aandacht voor erfgoed. De historische stadsomwalling krijgt een prominente plaats en verborgen parels zoals het Instituut Maisin blijven behouden. Diverse andere gebouwen, zoals het nooit afgewerkte ziekenhuisgebouw langs de Brusselsestraat, gaan tegen de vlakte. Omdat het een historische site betreft - al vanaf de 11e eeuw waren er zorgactiviteiten - komt er alleszins een archeologisch onderzoek.

Er is ook plaats voor nieuwe projecten. Zo wil het UZ een bestaand torengebouw ombouwen tot 'welzijnstoren' voor eerste- en tweedelijnsactiviteiten in de gezondheids- en welzijnszorg. De stad Leuven onderzoekt de mogelijkheid om een nieuwe podiumkunstenzaal te bouwen langs de Brusselsestraat. Om de handel in deze straat nieuw leven in te blazen, wordt plaats voorzien voor een grote commerciële activiteit. De straat wordt op termijn ook autoluw. Er is in dit verband al een afspraak met De Lijn om de bussen in de toekomst niet meer door deze straat te laten rijden.

Bevolking betrokken

De bevolking kan zich de komende maanden uitspreken over dit ontwerp-masterplan dat opgesteld werd door De Gregorio & Partners en 360 architecten in opdracht van projectontwikkelaar Resiterra. Tijdens een persontmoeting dinsdag benadrukte schepen Carl Devlies (CD&V) dat het een van de eerste keren is dat de bevolking in dergelijk vroeg stadium bij de plannen betrokken wordt. Na goedkeuring van het masterplan wordt een ruimtelijk uitvoeringsplan opgesteld waarna bouwvergunningen kunnen worden aangevraagd. Resiterra hoopt vanaf 2016 te kunnen bouwen. Het volledige project zal naar verwachting pas tegen 2030 afgewerkt zijn.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...