Limburg en West-Vlaanderen koploper zonne-energie

vrijdag 25 november 2016 09:00
Limburg en West-Vlaanderen koploper zonne-energie

“Vlaanderen heeft meeste zonne-energie in Europa per 1.000 vierkante kilometer” 

Limburg en West-Vlaanderen maken de dienst uit in de top tien van Vlaamse gemeenten met zonne-installaties. Overpelt heeft met 127 kW per honderd inwoners de grootste geïnstalleerde capaciteit, voor Opglabbeek (124 kW), Lo-Reninge (111) en Wielsbeke (111). Dat blijkt donderdag uit het cleantechrapport 2016 van i-Cleantech Vlaanderen.

"Vlaanderen is de wereldkampioen in de geïnstalleerde capaciteit zonnepanelen per 1.000 vierkante kilometer", klinkt het. Met 189,7 kW (cijfers 2015) heeft Vlaanderen de meeste zonne-energie in Europa per duizend vierkante meter. Vlaanderen doet het zelfs beter dan Duitsland (111,1 kW). De oostelijke en westelijke delen van Vlaanderen scoren het best, de Vlaamse ruit is ondervertegenwoordigd.

"Met 38 kW aan fotovoltaïsche installaties per 100 inwoners staan we op de tweede plaats in Europa. Daarmee steken we zelfs het zonrijke Italië (31 kW) voorbij. Alleen Duitsland doet het beter met 59 kW per 100 inwoners", klinkt het.

Windmolens

Voor windenergie scoort Vlaanderen met zowat 50 kW de zesde stek in Europa qua geïnstalleerd vermogen per 1.000 vierkante kilometer. De windmolens op zee, federale materie, zijn in die cijfers wel niet inbegrepen. Windmolens hebben voldoende plaats nodig, en zijn dus een uitdaging in het dichtbebouwde Vlaanderen, klinkt het.

Bart Vercoutere, algemeen directeur van i-Cleantech Vlaanderen, verwacht tot slot ook veel van de elektrische wagen. "Het is een gamechanger, net als de smartphone. De elektrische wagen is een speler in energie-, mobiliteits- en logistieke systemen."

België telt 756 laadpalen met 2.066 stekkers. "Op Europees vlak behoren we daarmee tot de middenmoot: we hebben meer laadpalen per 1.000 vierkante kilometer dan bijvoorbeeld Denemarken of Duitsland, maar beschikken door onze hoge bevolkingsdichtheid over minder laadpalen per 1.000 inwoners dan de meeste buurlanden", luidt het rapport.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...