Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Makelaars vragen aandacht voor opzettelijke schade van huurders

maandag 14 oktober 2013 09:40
Makelaars vragen aandacht voor opzettelijke schade van huurders

“Onderscheid maken tussen betrouwbare en onbetrouwbare huurders” 

De Vlaamse vastgoedmakelaars bevestigen dat sommige huurders zelf schade toebrengen aan het pand dat ze huren, met de expliciete bedoeling de woning onbewoonbaar te laten verklaren en om op die manier sneller in aanmerking te komen voor huursubsidies of een sociale woning. De vastgoedsector schuift drie prioriteiten naar voor om de problematiek aan te pakken.

Praktijk

Om de Vlaamse kwaliteitseisen af te dwingen, vermeldt de Vlaamse Wooncode dat de verhuurder verantwoordelijk is voor alle gebreken die bij inspectie worden aangetroffen. "De mogelijkheid dat een onwillige huurder het inspectieproces beïnvloedt, wordt daarbij in geen geval in overweging genomen. Nochtans is het een praktijk die voorkomt en waarmee ook vastgoedmakelaars geconfronteerd worden. Voor de sector is dit soort praktijken onredelijk en resulteren ze in onrechtvaardigheden", luidt het zaterdag.

Prioriteiten

Daarom pleiten de vastgoedmakelaars in het politiek memorandum 2014, dat op 22 november op het Vastgoedcongres in Oostende wordt voorgesteld, voor een gedegen aanpak van de problematiek. Daarvoor schuift de sector drie prioriteiten naar voor. "De mogelijkheid voor de verhuurder om zich te verdedigen tegen dit soort praktijken moet vergroot worden. Bijkomend vragen we ook een specifieke uitzondering in de Vlaamse Wooncode wat de absolute verantwoordelijkheid van de eigenaar betreft. Zo krijgt ook de verhuurder verhaal indien onomstotelijk kan worden aangetoond dat de huurder de gebreken zelf heeft aangebracht", zegt Dajo Hermans namens de makelaars.

De Vlaamse Wooninspectie zou eveneens de oorzakelijkheid van de vastgestelde gebreken moeten onderzoeken, vindt de sector. "Verder zou in de toewijzingsregels voor sociale huur een onderscheid gemaakt moeten worden tussen bonafide en malafide huurders. Dat gebeurt momenteel niet." 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...