Mechelen voert hogere leegstandsbelasting in voor handelspanden

maandag 17 juni 2019 14:00
Mechelen voert hogere leegstandsbelasting in voor handelspanden

Bron: Pixabay

“Langdurige leegstand ligt vaak bij de veel te hoge huurprijzen” 

Het Mechelse stadsbestuur gaat winkelpanden die langer dan 12 maanden leegstaan, zwaarder belasten dan vandaag het geval is. Op die manier, en met een reeks stimulerende maatregelen die leegstand willen tegengaan, hoopt de stad de leegstand in het winkelgebied aan te pakken. Ondanks het feit dat de Dijlestad het eigenlijk niet zo slecht doet in vergelijking met de overige centrumsteden, wil het Mechels stadsbestuur het aantal leegstaande handelspanden terugdringen. Mechelen kampt met een leegstandspercentage van 11 procent en staat daarmee op een vijfde plaats (van de 13). In dat kader wordt nu werk gemaakt van een plan van aanpak.

Kerngebieden

Omdat te hoge huurprijzen vaak een reden van leegstand zijn, wordt de belasting op leegstand aangepast aan de zone waarin het pand zich bevindt: momenteel is de belasting 27,04 euro/m² maar dit wordt verhoogd naar 50 euro/m² voor panden binnen de vesten en zelfs 70 euro/m² voor panden in het kernwinkelgebied, de zone rond de Grote Markt, Bruul en IJzerenleen. Eind deze maand worden deze tarieven nog voorgelegd aan de gemeenteraad.

Wekelijks zal de dienst economie van de stad een rondgang doen en de leegstand opvolgen. Daarna wordt contact opgenomen met de eigenaar om te bekijken wat de redenen voor de leegstand kunnen zijn. Eigenaars krijgen informatie over de stedelijke premie 'kernversterkend renoveren' en worden in contact gebracht met de vzw MEST, de leegstandsbeheerder in Mechelen.

Huurprijzen

"Enerzijds voorzien we in stimulerende maatregelen om leegstaande panden in te vullen. Anderzijds moeten we een stok achter de deur hebben als handelspanden niet ingevuld geraken. De reden voor langdurige leegstand ligt immers al te vaak bij het vragen van veel te hoge huurprijzen", aldus schepen van Economie Greet Geypen (Open Vld).

De stad besliste ook nog om de stedenbouwkundige voorschriften die vandaag van kracht zijn, flexibeler te maken voor het handelscentrum. "Dit doen we door in het handelscentrum soepeler om te springen met de fiets- en parkeernorm, de verplichte buitenruimte, de oppervlaktenormen voor handelspanden en de bovengelegen verdiepingen", zegt Geypen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...