Meer verkeerslawaai en langere reistijd tot stad maken woningen goedkoper

woensdag 20 januari 2016 17:00
Meer verkeerslawaai en langere reistijd tot stad maken woningen goedkoper

“Bereid te betalen voor goed bereikbare woningen” 

Woningen vlakbij de luchthaven, een spoor of een grote (snel)weg zijn gemiddeld minder waard dan woningen verderop. Zo berekende Roel Helgers, doctoraatstudent aan de KU Leuven op basis van geluidskaarten en verkoopsinformatie van vastgoedmakelaar ERA. Hij merkte ook dat een grotere afstand tot de stad een woning gemiddeld goedkoper maakt.

Helgers berekende specifiek de invloed van de luchthaven in Zaventem op de prijs van woningen in de omgeving. Heeft een woning een geluidsbelasting tussen de 60 en 65 dB, dan is die gemiddeld 6,7 procent - ofwel 18.434 euro - minder waard tegenover de gemiddelde woning met geluidshinder minder dan 55 dB. Woningen vlakbij de startbaan, met geluidshinder van meer dan 70 dB, kunnen tot 30 procent minder waard zijn.

Reistijd

Niet alleen het effect van de luchthaven werd berekend, maar ook die van spoorwegen en autosnel- en gewestwegen. Woningen die geluidshinder ondervinden van het spoor zijn gemiddeld 3,9 procent minder waard. Woningen die van een autosnelweg en gewestweg hinder ondervinden zijn 4,2 procent minder waard.

Ook de reistijd tot grote steden speelt een rol. Hoe langer de bewoner onderweg is, hoe goedkoper het huis, onafhankelijk van het feit of de bewoner het openbaar vervoer neemt of de wagen. "Wanneer de gemiddelde reistijd tot het centrum van Brussel voor alle door ERA verkochte woningen met 10 minuten zou toenemen, dan neemt de prijs van de verkochte woningen gemiddeld met 8,9 procent af", vervolgt Helgers nog. "Gezinnen zijn, met andere woorden, in sterke mate bereid te betalen voor goed bereikbare woningen."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...