Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Meer woningen aangeboden dan verkocht

donderdag 23 januari 2014 15:59
Meer woningen aangeboden dan verkocht

“Verouderde woningen kennen sterke terugval” 

Vorig jaar is het aantal verkochte huizen bij vastgoedmakelaar ERA met een procent gestegen, terwijl het aantal verkochte appartementen daalde met 5 procent. Dat staat tegenover het stijgende aanbod bij beide woonsttypes. Dat blijkt uit een analyse die ERA jaarlijks opmaakt. Vooral verouderde woningen blijken moeilijk verkoopbaar.

De algemeen beperkte daling contrasteert met het hogere aanbod. ERA kreeg vorig jaar 4 procent meer huizen en 12 procent meer appartementen te koop aangeboden. Vooral de woningen tussen 180.000 en 275.000 euro blijven goed verkopen.

De gemiddelde verkoopprijs van huizen en appartementen bleef met respectievelijk 231.246 euro en 179.425 euro zo goed als stabiel. Opvallende stijging is er voor Wallonië, waar het gemiddelde huis 16.515 euro steeg tot 192.657 euro (+9 procent). Vlaanderen kende een daling van 3.245 euro tot 234.622 euro.

Eigen inbreng

Vooral verouderde woningen kenden een sterke terugval. "Tot ongeveer de invoering van de Basel III-norm voor banken kon je 110 procent van de aankoopwaarde financieren. Nu zakt dat tot 80 procent en is er een grotere eigen inbreng nodig", zegt managing director Iain Cook. "Het zijn echter juist de mensen die een eenvoudigere woning kopen, die over minder eigen middelen beschikken." Duurdere woningen kennen een terugval door een dalend netto-inkomen van de kopers ervan, gecombineerd met speculeren op prijsdalingen.

ERA ziet mogelijke oplossingen in het verlagen van de registratierechten, een eventuele soepelere financiering bij de banken en bereidheid om ook moderniseringswerken te financieren, alsook het verlenen van subsidies, renovatieleningen en overheidsgaranties.

Duurtijd

Verkochte huizen stonden in 2013 gemiddeld 96 dagen te koop, tegenover 91 in 2012. Appartementen werden iets sneller verkocht.

Vorig jaar was er ook een stijging van het verschil tussen vraagprijs enerzijds en effectieve verkoopprijs anderzijds. In 2012 werden huizen nog 8 procent goedkoper verkocht dan eerst gepland. In 2013 liep dat op tot 9,5 procent. Voor appartementen was er een stijging van 7,5 naar 8,7 procent. ERA merkt dat woningen aan een marktconforme vraagprijs vlot worden verkocht.

De vastgoedmakelaar werkte ook samen met de KU Leuven aan een index voor huizen met dezelfde kwaliteit, de zogenaamde 'ERA KU Leuven Vastgoedindex'. Binnen de categorie huizen was er een daling van 1,4 procent tegenover een jaar eerder. Voor appartementen was er een stijging van 6,3 procent, maar het vierde kwartaal was een negatieve uitschieter. "Het is dan ook beter om over een gematigde stijging te spreken", zegt doctoraatsonderzoeker Roel Helgers (KU Leuven).

Helgers onderzocht ook het effect van de score van het energieprestatiecertificaat (EPC). Hij concludeerde dat hogere EPC's als negatief beschouwd worden en dat mensen bereid zijn meer te betalen voor energiezuinigere woningen. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...